SYTE DATA: 

TRYGGHET: Både kunde og vi som leverandør opplever økt trygghet med visshet om at vi opererer innenfor loven. (Foto: Istock)

Ny teknologi kurerer sure innleieregler

Syte Data møter innstramming på innleie av konsulenter med innovativ og positiv teknologibruk.

Publisert Sist oppdatert

Den senere tiden har regjeringens innskjerping på bruk av innleid arbeidskraft skapt utfordringer for store deler av den norske it-bransjen. Mang en konsulentsjef har klødd seg i hodet for både å forstå de nye reglene. Og ikke minst hvordan man kan opptre i tråd med dem uten at det skaper alt for store forstyrrelser i det viktige daglige arbeidet.

Hensikten med de nye reglene var først og fremst å få bukt med en ukultur rundt bruk av bemanningsbyråer i bygg- og helsesektoren. Man ønsket å få bukt med useriøse aktører som drev med fremleie av underbetalt arbeidskraft til høye priser, i stedet for å ansette selv.

Problemstillingen gjelder selvsagt ikke en bedrift som Syte Data, men uheldigvis har reglene fått konsekvenser for hele it-bransjen. Syte Data inkludert. Det er ikke lenger lov til å leie ut konsulenter på ubestemt tid, konsulentbruken må være knyttet til klart definerte oppdrag, der leverandøren tar ansvar for leveransen. Dette passer ikke nødvendigvis så godt med våre eksisterende rammeavtaler.

Teknologioptimister

Heldigvis er vi i Syte Data langt fremme i skoene når det kommer til bruk av ny teknologi som kunstig intelligens. Nå har vi brukt kunstig intelligens i form av ChatGPT for å skape en lang liste med såkalte Completable Project Assignments (CPAer).

Heldigvis er vi i Syte Data langt fremme i skoene når det kommer til bruk av ny teknologi som kunstig. intelligens.

En CPA er en klart definert og avsluttbar oppgave, eller sett med oppgaver, som kan leies inn fra oss. Når den klart definerte oppgaven er utført, er det bare å stupe inn i listen og finne fram en ny oppgave som passer inn i det pågående prosjektet. En CPA kan brukes enkeltvis, eller settes sammen i større pakker som kan benyttes over lengre tid.

Her er noen eksempler fra listen, som våre konsulenter kan føre timer mot i henhold til budsjett:

  • P105 – Specialist knowledge transfer project: En klart og tydelig definert og avsluttbar modul knyttet til overføring av spesialistkunnskap.
  • P213 – Implementation Protocol Generation: En tydelig definert prosjektmodul som kan benyttes i forbindelse med et større prosjekt.
  • P361 – Test Management Task Completion: En veldefinert modul som kan benyttes i forbindelse med testoppgaver.

Uendelige muligheter

Listen vi har generert består allerede av flere hundre klart definert avsluttbare oppgaver som kan benyttes i lang tid, samtidig som man holder seg innenfor de nye reglene. Likevel er det lett å mistenke at selv et så stort «smørgåsbord» før eller siden tar slutt?

Dette er selvfølgelig noe vi har tenkt på i Syte Data, og opprettet en egen CPA Generator Module (CPA-GM). Trykker man på den, kommer man til en meny der man legger inn hvilket prosjekt man er i, hvor i prosjektfase man befinner seg, hvilken kompetanse man har behov for, samt litt fritekst.

På bakgrunn av dette genererer kunstig intelligens et helt nytt klart definert og avsluttbart underprosjekt konsulenten kan føre timer mot videre. Kort sagt: med ny teknologi er mulighetene uendelige.

I hvert fall i hendene på Syte Data.