RIKTIG PROSESS: Selv om man bruker moderne teknologi, må mennesket alltid være med i prosessen. (Foto: Istock)

Uskyldig offer for påstått tekstlikhet

Det har blitt avdekket tekstlikheter i et av våre anbud. Vi ser alvoret i situasjonen, trekker oss fra anbudskonkurransen, og forteller vår historie for å hjelpe andre i å unngå gapestokken.

Det kan være farlig å kutte hjørner i offentlige anbudskonkurranser. Slike konkurranser er i mange tilfeller omstendelige prosesser, som må tas på største alvor. Selvsagt finnes det hjelpemidler, som avanserte søkemotorer og generativ kunstig intelligens. Dette er imidlertid verktøy som må brukes med nennsomhet og stor forsiktighet. Til slutt må alltid resultatet gås nøye gjennom av mennesker i bakkant.

Vi i Syte Data er stole av å beherske det siste innenfor moderne teknologi. Selvsagt bruker vi alle tilgjengelige digitale verktøy for å effektivisere og profesjonalisere alle ledd i vår operasjon.

Følgelig er det helt naturlig for oss å benytte tilgjengelig teknologi både for å innhente informasjon og for å utarbeide selve anbudet. Jo større oppdrag, desto større er verdien av verktøykassa. 

Selv om vi bruker moderne teknologi, må det være klinkende klart at våre sluttprodukter alltid er et resultat av eget, selvstendig arbeid. Det eneste verktøyene bidrar med er effektivitet og hurtighet i leveransene. Selve leveransen vil alltid være vår, noe vi står hundre prosent inne for , helt og holdent. Vi har stor integritet, høy moral og prioriterer plettfri etikk i alt vi foretar oss.

Selv om vi bruker moderne teknologi, må det være klinkende klart at våre sluttprodukter alltid er et resultat av eget, selvstendig arbeid.

Når vi likevel velger å trekke anbudet vi leverte til kommunen, og sånn sett frata oss selv muligheten til en betydelig potensiell inntekt, skyldes det en telefon fra en journalist i lokalavisen. Vedkommende gjorde oss oppmerksom på at flere passasjer i vårt anbud er helt identisk med tilsvarende anbud fra en av våre konkurrenter.

Vi har sett nøye på saken, og mener bestemt at passasjene i all hovedsak dreier seg om fag-sjargong. Altså formuleringer og beskrivelser som uansett ville blitt identisk, forholdene tatt i betraktning. Det dreier seg om beskrivelser, teknologier og fag-termer. Slike passasjer følger selve løsningen, og kan godt bli helt identisk med andres forslag, bare som følge av tilfeldigheter.

I tillegg konfronterte journalisten oss med at det ved to anledninger var benyttet kontaktinformasjon og adresse tilhørende en annen konkurrent. Dette skyldes kun en inkurie. Feilen kunne vært fanget opp ved en grundigere kvalitetskontroll før innsendelse, her må vi bare innrømme at vårt fokus lå på selve løsningen, og ikke mer perifere detaljer.

For å ivareta vår integritet, har vi altså valgt å trekke oss fra anbudskonkurransen. Vi går også ut med saken selv, før en lokalavis-journalist – som ikke innehar nødvendig kunnskap og forståelse – sverter Syte Data sitt omdømme.

Samtidig vi vi benytte anledningen til å rette en advarsel til andre selskap som er i ferd med å eksponere seg selv i offentlige anbudskonkurranser. 

Bruk teknologi, men kontroller nøye før innsendelse, er vårt klare råd.