Foto: Tandem
Foto: Tandem

Kontroller insulin-pumpen fra din iPhone

FDA har klarert smart-telefoner til å kunne kontrollere insulin-pumper for diabetikere.

Publisert Sist oppdatert

Amerikanske myndigheter ved FDA (US Food and Drug Administration) har klarert smart-telefoner til å kunne kontrollere insulin-pumper for diabetikere.

Det er snakk om Tandem Diabetes Care t:Slim X2, en pumpe for såvel barn som voksne og som kan levere insulin under huden til diabetikere.

t:slim X2-insulinpumpen kan brukes som en frittstående insulinpumpe, eller du kan integrere den med Dexcom G6 kontinuerlig glukosemålersystem (CGM). Det fine med t:slim X2-insulinpumpen er at den er opptil 38 % mindre enn andre pumper, men kan likevel holde en overraskende høy mengde insulin (opptil 300 enheter). Med fargeberøringsskjermen er t:slim X2-pumpen også lett å lese og intuitiv å bruke for alle som er kjent med smartenheten.

I første omgang er app-løsningen kun tilgjengelig i USA (det vil si, blir det i løpet av sommeren dette året), men siden mekanismen også er i bruk i Norge kan vi håpe på snarlig klarering fra norske eller europeiske helsemyndigheter, siden vi antar at en søknad allerede er i postkassen. Appen vil også kunne vise statistikk og trender fra de siste 24 timene.

Du kan lese mer om selve teknologien og løsningen her. Håpet er at den økte kontrollen gjør at diabetikere får mindre behov for stadig å måtte avlese målernivåer eller flere daglige injeksjoner. Slik blir telefonen en sekundær skjerm for selve kontroll-enheten, og kan også motta varsel og meldinger. Du vil trenge en iPhone 12 med iOS 14 eller senere - dersom dagens teknologi blir tilgjengelig i Norge innen ikke alt for lenge.

Det er appen t:connect mobile som benyttes, og er altså ikke disponibel i Norge, men Tandem har lansert en simulator for iOS som gjør at du kan tørr-trene litt allerede - sjekk ut appen t:simulator her. Du skal også vite at t:slim X2 kan oppdateres fra en Mac, men Mac OS Catalina (v10.15.x) eller senere.

Via Tandem