STRAFF: En kvinne blir straffet for innlegg på plattformen Twitter. (Foto: Unsplash)

Saudiarabisk kvinne dømt til 34 år for Twitter-bruk

En saudiarabisk kvinne som studerer i England, er på ferie i hjemlandet dømt til 34 års fengsel for å videresende tweets som er kritiske til landets styresett.

34 år gamle Salma al-Shehab ble først dømt til tre års fengsel for å ha brukt en internettside til å «forårsake uro og destabilisere sivil og nasjonal sikkerhet», ifølge The Guardian.

Men i ankesaken ble straffen skjerpet til 34 års fengsel, etterfulgt av 34 års reiseforbud. Nå heter det at hun «bisto personer som vil undergrave styret i kongedømmet, ved å følge dem på Twitter og videresende deres tweets».

Shehab beskriver seg selv på Instagram som tannpleier og ph.d.-student på universitetet i Leeds som også underviser i Saudi-Arabia, og som er gift og mor til to små gutter.

Mellom tweets om covid og bilder av barna hennes har hun fra tid til annen videresendt tweets fra dissidenter i eksil som ber om at politiske fanger løslates.

Dommen ble kjent bare noen uker etter at USAs president Joe Biden besøkte Saudi-Arabia. Menneskerettighetsaktivister advarte mot besøket fordi det kunne oppfattes av regimet som grønt lys for hardere undertrykking av dissidenter og demokratiaktivister,

Saken er også det nyeste eksempelet på hvordan Saudi-Arabias egentlige hersker, kronprins Mohammed bin-Salman, er særlig ute etter å straffe Twitter-brukere, samtidig som Saudi-Arabia har en større aksjepost i Twitter.