FOTO: Dag-Rune Z. Vollen

ENDELIG 19. OKTOBER: Vitus starter salg og levering av reseptbelagt medisin fra egen nettbutikk i oktober. Fra venstre bak: Oscar Olsen, Vitus, Stefano Holguin, SAP Norge, Farmasøyt Hallvard Vigrestad, Vitus, Trond Pedersen, Pearl Consulting. Foto: Dag-Rune Z. Vollen  

Apotek på nett må ha egen butikk

Norsk Medisinaldepot har etablert fysisk apotek for å få til nettapoteket. Med eresept-løsning på plass i høst, er det klart for fullsortiment på nett.

- Det er omfattende krav til apotek, blant annet at det er et fysisk apotek. Derfor er vi i ferd med å etablere apotek her i lokalene våre med en ansvarlig farmasøyt for å følge lovverket, forteller forretningsutvikler Oscar Olsen i Vitusapotek.

Lovverket rundt medikamenter er omfattende, og adgangen til netthandel av reseptbelagte medisiner kom først i januar i år.

Løsningen har en reseptløsning fra Visma, Pharma Suit Online, og netthandelsløsningen SAP Hybris Commerce. Skillet er både av godkjenningshensyn og for å sikre konfidensialitet i behandling av personopplysninger i systemet.

Klar i oktober

Nettbutikken var klar fra desember i fjor, men integrasjonen med eresept-systemet til Helsedirektoratet ble forsinket. Fra neste måned skal dette være på plass, og da blir det mulig å bestille og få hjemsendt reseptbelagt medikamenter fra nettet.

Hvor omfattende netthandelen blir er usikker. Men reseptbelagte medikamenter er viktige for et apotek siden rundt 60 prosent av omsetningen kommer derfra.

- Vanligvis tas netthandel sterkest i bruk i byområder, men vi håper at kunder i mer spredtbygde strøk av landet ser fordelen av å være sikker på at medikamenter er lagerført og tilgjengelig for dem før de for eksempel bruker lang tid på å reise inn til nærmeste apotek for personlig veiledning, sier Olsen.

Kan bestille nå

I mellomtiden har selskapet tatt i bruk en «Klikk & Hent»-løsning der kunder har kunnet bestille reseptbelagte medisiner på nett, men måtte hente hos et fysisk apotek etter reseptkontroll.

- Kravene til håndtering av personopplysninger og ivareta tryggheten for kunden er avgjørende for oss. Folk har svært sterk tillit til farmasøyten, derfor må alt rundt leveringen fungere. Dette gjelder fra rett medisin i rett dose til rett person med bruksveiledning og råd om supplerende produkter, sier ansvarlig farmasøyt Hallvard Vigrestad.

- Det å kunne bestille på nett og vite at medikamentene er tilgjengelig er viktig for de fleste, også meg, sier Stefano Holguin, norgessjef i SAP.

- Løsningen fra SAP er velprøvd, men vi er glad for en en viktig referansekunde i helsesektoren.

Kundeservice

SAP har et analyseverktøy for handelsmønster i løsningen som gjør det lettere å tilby tilleggstjenester. Dette kan være supplerende produkter i nettbutikken, en egen kundeklubb og støtte for mobil-app-er rett ut av systemet gir enkel tilgang i flere plattformer.

- Den store utfordringen for oss var å få sydd sammen en god og omfattende løsning på relativt kort tid, siden det i starten var planlagt at komplett ereseptløsingen skulle være på plass allerede 1. desember 2015, sier Trond Pedersen i Pearl Consulting, som har utviklet løsningen for Vitusapotek.

Helse