PÅ TOPP: Tre av fem nordiske land er på topp fem i verden som best forberedt til nye IT-utfordringer. Foto: Colorbox

Norsk IT-infrastruktur på verdenstopp

Norge kommer på topp 5 i rammeverket for digital infrastruktur i en rangering fra Verdens Økonomiske Forum.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for forstyrrelser som digitalt bakkenett og DAB er kongeriket langt framme i å være IT-klar. En fjerdeplass i rangeringen over land med den beste IT-infrastrukturen til å takle IT-framtida er gode nyheter. Spesielt når det er naboland som Sverige og Finland som ligger et lite hestehode eller så foran.

Topplasseringen er Singapore, den velstående halvøybystaten i Sør-Asia.

Nord-Atlantisk digitalisering

Rett bak Norge på lista kommer USA, Nederland, Sveits, Storbritannia og Luxemburg. Etter en snartur til Japan, er Danmark på 11. plass og Island på 16. plass, og det nordiske femkløveret er komplett.

Nord-Europa er med andre ord stedet å være om man vil være helt i tet med rammer og infrastruktur for neste runde med digitale utfordringer.

Det er «The Globale Information Technology Report» for 2016 som gir denne rangeringenWorld Economic Forum står bak, en stiftelse som ellers er kjent for sine årlige toppmøter i Davos.

Nøkkelutfordringer

Rapporten lister fire nøkkelpunkter for neste runde med digital innovasjon. Først og fremst at innovasjon i seg selv endres når ny teknologi tas i bruk og åpner for helt nye måter å drive forretninger.

Den nevner også at virksomhetene vil bli presset til å drive nyutvikling hele tiden. Dette krever en helt ny måte å lede på, men også selve organiseringen må endres og investeringstakten likeså.

For både privat og offentlig sektor er utfordringen at befolkningen er langt mer og bedre digitalt forberedt enn dem. Både private og offentlige tjenester bommer og mister muligheter fordi de ikke er stand til å forstå eller levere det mer avanserte forbrukere vil ha. Få og til dels store selskaper tar over der klassiske virksomheter ikke henger med.

Til slutt ligger det an til at selve måten vi driver økonomiske aktivitet kan endres. Mer fleksible reguleringer og mer tilpassingsdyktige systemer er nøkkelen til å få til mer digitalvennlige løsninger, framgår det av rapporten.

Faktorenes orden

En digital infrastruktur er definert av WEF til å være komponert av seks faktorer. Først og fremst regler, reguleringer og et forutsigbart rammeverk for å drive forretninger. Uten dette er det vanskelig å ta i bruk IT effektivt og faktisk endre samfunnsforholdene.

Deretter kommer tilgang, pris, kompetanse og infrastrukturen for å ta i bruk IT på nye måter. Samfunnet må være innstilt på å ta IT i bruk, og denne innstillingen må gjelde folket, privat sektor og offentlig sektor sammen.

IT er en vei å gå, ikke et mål å nå er fjerde sentrale faktor. Samfunnet må være klar til å ta i bruk IT ikke bare på nye områder, men på stadig nye måter. Deretter må driverne for IT-bruk, som miljøer og bruksmønster være klare og gjensidig forsterke hverandre for stadig utvikling og nye runder med endring. Til slutt må det være klare retningslinjer og rammer for hvilke retning man vil strømme, eventuelt vil unngå.

WEF kaller årets største trend overgangen til «den fjerde industrielle revolusjon». Markørene WEF hevder kjennetegner denne revolten, er rask vekst i prosessering og datalagring og en stadig bedre utdannet verdensbefolkning.

Framover mener analytikerne i Davos at utviklingen av Tingenes internett, kunstig intelligens, 3D-utskrift, energilagring og prosessering basert på kvantefysikk gi full effekt.