TEST: Netgear ReadyNAS Ultra 4 - God, men ikke ultra?

TEST: Netgear ReadyNAS Ultra 4 - God, men ikke ultra?

Med Intel Atom-prosessor legger Netgear ReadyNAS Ultra 4 grunnlaget for rask nettverkslagring.

Når store datamengder skal lagres i hjemmet eller hos en liten bedrift uten en dedikert it-avdeling kan en NAS være den mest aktuelle løsningen. ReadyNAS-serien har vært en av de ledende på dette området i flere år nå. Teknologien har sitt utgangspunkt i selskapet Infrant, som Netgear kjøpte opp for noen år tilbake.

Etter en noe treg start i videreutvikling har modellutvalget fra Netgear i senere tid blitt bedre, og i likhet med flere andre aktører, som blant annet Synology og Qnap, har også Netgear tatt i bruk Intels Atom-serie av prosessorer for deres lagringsløsninger.

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA-211: Billig todisk-NAS

ReadyNAS Ultra 4 har imidlertid ikke en like kraftig prosessor som en del av de andre enhetene på markedet – her benyttes en Atom D410 med én enkelt kjerne på 1,6 GHz. Det er likevel en løsning som skal legge tilrette for god ytelse, selv om man ved flere brukere eller parallell bruk av tilleggsfunksjoner kan få noe lavere ytelse. På ren filoverføringshastighet har vi fra tidligere tester sett at modeller med samme prosessor har ligget ganske likt med dem som har tokjerneprosessor. Netgear tilbyr også en modell kalt ReadyNAS Ultra 4 Plus – denne med tokjerneprosessorer og med en litt høyere prislapp. Man finner også modellene Ultra 2 og Ultra 6 som er basert på samme maskinvare- og programvarearkitektur, men som støtter to eller seks harddisker.

Ultra-serien rettes mot avanserte konsumenter, hjemmekontor og småbedrifter mer relativt enkle behov. Netgear har i tillegg NVX- og Pro-serien som i større grad er rettet mot bedrifter, og har noe mer avansert funksjonalitet på enkelte områder – blant annet mulighet til Active Directory-integrasjon, samt failover og lastbalansering for nettverkskontrollerne. iSCSI-target-støtte er imidlertid også på plass i Ultra-modellene.

LES OGSÅ:

GUIDE: En server til hjemmet

Lagring i skyen

Netgear tilbyr en tilleggstjeneste for sine NAS-er hvor man kan sikkerhetskopiere data til en nettbasert løsning. Dette er funksjonalitet vi gjerne skulle ha sett fra flere. Riktignok har man visse muligheter med flere andre løsninger, blant annet gjennom FTP, men dette synes vi ikke blir sammenlignbart. For Windows Home Server-baserte løsninger har man mulighetene, og det er mulig at det kan finnes tredjeparts programvaretillegg hos enkelte andre. Spesielt for en bedrift kan Netgears løsning være svært praktisk. Det er ikke av de rimeligste løsningene, men fordelen er altså direkteaksess fra nettverksdisken.

Netgear tilbyr god funksjonalitet gjennom den integrerte løsningen for sikkerhetskopiering, hvor enheten kan hente data fra andre delte kataloger i nettverket – enten en annen NAS, Windows-server eller på klientmaskiner. Time Machine-støtte for Mac er også på plass. For Windows leverer Netgear med tre lisenser på backup-programmet Memeo Backup Premium.

LES OGSÅ:

Få nordmenn tar backup

Det er ellers et greit spekter av standard ekstrafunksjonalitet – blant annet iTunes-tjener, UPnP AV/DNLA-tjener, musikk- og videostreaming mot iPhone og flere andre telefoner, Squeezebox- og Sonos-streaming.

Gjennom ReadyNAS Remote-løsningen har man en enklere mulighet for tilgang til sine data via internett enn på en del andre NAS-er, ettersom det legges opp til en løsning som ikke skal innebære like mye konfigurasjon av nettverksoppsett ellers – blant annet med tanke på videresending av porter i bredbåndsruter.

Les om:

Lagring