Advarer mot Iphone

Advarer mot Iphone

Netcom forventer mye av Apples Iphone 3G, men analytikerne er skeptiske. - Dette er en nisjeprodukt, sier John Strand.

Apples Iphone har allerede rukket å bli verdens mest omtalte mobiltelefon før den har kommet til Norge. Men fra neste måned kan også nordmenn, svensker og dansker kjøper den nye og forbedrete versjonen, Iphone 3G.

- Jeg synes den har blitt mye bedre enn det opprinnelige produktet. Jeg var ganske skeptisk, men med 3G og en del andre forbedringer tror jeg den har større sjanse på det nordiske markedet, sier IDC-analytiker Brian Troelsen.

Men til tross for en mer Europa-rettet versjon og mange forretningsapplikasjoner tror Troelsen nok at Apple vil ha begrenset suksess i toppdelen av markedet, blant de rike forbrukere, men ikke komme til å skremme noen av konkurrentene.

- Dette er først og fremst for gadgets-freaks som ikke er veldig prisfølsom. Med den nye prisingen, som skal bli en del lavere, kan de hente noe fra andre segmenter også. Jeg ser den ikke helt som en forretningstelefon. De tradisjonelt sterke mobilaktørene i Norden, som Nokia og Sony Ericsson, har lite å frykte, sier Troelsen.

Usikker

IDC-analytikeren får medholdt av analyseselskapet Gartner, som mener at Iphone ikke egner seg som profesjonell telefon. Den er ikke sikker nok. Selskapet går så langt å advare mot Iphone, til tross for sikkerhetsoppdateringer og nye applikasjoner.

Gartner holder seg til sitt tidligere standpunkt at Iphone ikke egner seg som ekte forretningsmobil. Apple må tilpasse Iphone ytterligere for å komme så langt at de kan som få samme adgang til Iphone, som til Windows-baserte bærbare pc-er. Altså, Iphone trenger en egen sikkerhetskategori.

- Mye rundt sikkerhet handler om å være konsistent. Hvis du har to plattformer, en pc og en håndholdt enhet, hvor den ene har modnet gjennom mange år med sikkerhetsoppdateringer, og den andre som er knapt nok et år gammel, blir hele sikkerheten i systemet like dårlig som den nyeste løsningen, sier Ken Dulaney i Gartner ifølge Macworld.

Velkommen til Apple-verdenen

Netcom, som skal selge Iphone i Norge, vil på ingen måte kommentere noe om Apple-telefonen før den går i salg.

- Hva den vil koste, vil vi komme tilbake til. Også alt om pris og abonnement vil vi ikke si noe om før senere. Men når vi er nærmere lanseringsdatoen 11. juli skal vi gi fyldig informasjon. Når det gjelder avtalen vi har inngått med Apple, kan vi ikke si noe. Det snakker ikke vi om, sier informasjonssjefen Øyvind Vederhus i selskapet.

Vederhus, som ellers ikke er kjent for å være målløs, kan knapt nok svare på et eneste spørsmål. Netcoms informasjonssjef virker bundet av Apples politikk å sensurere alle uttalelser, og hemmeliggjøre all produktinformasjon.

- Men jeg kan si at vi opplever en enorm stor interesse. Dette engasjementet viser de enorme mulighetene telefonen har. Med denne kan du ta med internett og jobben ut. Vi vet at det er store forventninger, mange som gleder seg at Iphone 3G kommer til Norge, sier han.

Nisjeprodukt

Den danske teleanalytikeren John Strand levner ikke Iphone mange sjanser.

- Jeg tror overhodet ikke at Iphone kommer til å ta noen betydelige markedsandeler. For å si det sånn, på Netcoms resultat vil ikke Iphone-salget kunne finnes igjen, sier Strand.

Strand mener at Apple har kommet med en kul telefon, som helt sikker kommer til å friste en del folk, men samtidig har HTC i USA solgt mange flere mobiler enn Apple.

- Iphone er et nisjeprodukt i et nisjesegment. Men de er flinke til å selge seg. Det er vel neppe et produkt som har fått så enkelt spalteplass som Iphone. Særlig dere i Norge skriver mye om den, sier Strand.

Mobilitet