EKSTREM: Batterikapasiteten alene er nok til å gjøre Toshibas siste hybrid et godt kjøp. 

TEST: Toshiba Portege Z20t – Hybrid med batterirekord

Toshibas nye hybrid til proffene er stilig, solid og sprek, og har uvanlig god batteritid.

Da Microsoft lanserte sin Surface Pro, som føles som en evighet siden, selv om det bare er siden den kom, la vi raskt vår elsk på hybriden. Siden den gang har det dukket opp en rekke gode konkurrenter til Microsofts bærbare pc i nettbrettformat.

Selv om vi fortsatt liker stasjonære pc-er, er det ikke tvil om at det er hybriden(e) som har vært desidert mest brukt når vi har vært borte fra kontoret eller hjemmekontoret.

En liten og relativt lett og nett hybrid, med ytelse på nivå med en gjennomsnittlig bedriftsbærbar, er tross alt et langt med behagelig reisefølge enn en større og tyngre pc, være seg det er på tog, buss, fly eller til fots.

Så er det jo også kjekt å kunne bruke den som et slags nettbrett når det passer, eller koble til tastaturet når det skal jobbes. For vår del går det for det meste i det siste, men vi liker å ha valgmuligheten.

Hybrid for proffene

Denne gangen har vi testet et av Toshibas ferskeste alternativer for dem som er på jakt etter en hybrid, Portege Z20t-B-10W.

Ting som pris, rundt 16.500 kroner, at den er utstyrt med Windows 8 Professional, støtte for mobilnett, og at den har en fullstørrelse nettverksport (i tastaturet) avslører raskt at Toshiba Portege Z20t nok i hovedsak rettet mot bedriftsbrukerne. Det gjør vel for så vidt også skjermstørrelsen på 12,5 tommer, med 1920x1080-oppløsning, som gjør det litt enklere å se hva en jobber med enn en del tidligere hybrider.

Det gjør for så vidt også designen, som er stilig og stram, men ikke fryktelig «leken». Vårt førsteinntrykk var at Portege Z20t kunne minne litt om en Lenovo-hybrid. Det var for så vidt ikke bare designen som ga det inntrykket, også byggekvaliteten virker meget god. Det bør man vel for så vidt kanskje forvente av en hybrid i denne prisklassen.

Solid hybrid

Portege Z20t er relativt slank og lett, men ikke helt noen klassevinner. Tykkelsen på selve «nettbrettet» er 8,8 millimeter, som er ganske imponerende tross alt, når man tenker på at det er en fullverdig pc med skjerm der.

Med tastaturet på blir Portege Z20t 21 millimeter tykk på det tykkeste, men da fungerer også den tykkeste delen som en støtte under i bakkant av tastaturet når du bruker den som en pc, noe som gir mer behagelig vinkel på tastaturet.

Vekten på 730 gram for selve nettbrettet er lett og behagelig, og med en totalvekt på 1,5 kilo med tastaturet koblet til, er Portege Z20t fortsatt ikke ille å ha i veska.

Som sagt skjuler det seg en fullverdig pc inne i det stilrene nettbrettet. Prosessoren er en Intel Core M-5Y71 med større for Vpro. Sistnevnte gir bedre muligheter for bedre sikkerhet og administrering, spesielt viktig til en del typer bedriftsbruk. Portege Z20t kommer finnes også i to andre modeller, da med den noe svakere Intel Core M-5Y51-prosessoren, som ikke støtter Intel Vpro.

De to modellene kommer til gjengjeld med 256 gigabyte lagringsplass, mot 128 gigabyte på modellen vi har testet. Samtidig har vår testmodell åtte gigabyte minne, mot fire gigabyte på de to enklere modellene.

Våre tester viste at Toshiba med Portege Z20t-B-10W har satt sammen med kapabel hybrid. Ytelsen er rikelig til den typen bruk en kan tenke å benytte Portege Z20t til. Typiske kontorprogrammer fungerer naturligvis uproblematisk, men du har også kurant ytelse til tyngre oppgaver om du skulle trenge det mens du er på farten.

M-prosessoren gjør imidlertid sitt til at Z20t ikke er helt på høyde med konkurrenter som Dell XPS 13 eller Lenovo Thinkpad X1 Carbon. De er på sin side utstyrt med Intel Core i7-prosessorer – og har ikke i nærheten av samme batteritid som vi målte med Portege Z20t.

Batteritid utenom det vanlige

For selv om ytelsen er god, er det ikke det som overbeviser mest med Portege Z20t. Her det nemlig batteritiden som «blåste sokkene» av oss. Som normalt brukte vi Powermark til å måle batteritid, et program som simulerer forskjellige typer bruk, fra blandet bruk med litt jobb, litt surfing, litt video og den slags, via typiske jobboppgaver, til underholdningsbruk.

Vi målte i utgangspunktet batteritiden med tastaturet koblet til, da tastaturet også er utstyrt med batteri. Batteriene i selve «pc-en» og i tastaturet er omtrent like store, og med tastaturet koblet til vil det være dette batteriet som brukes først.

I våre tester holdt Toshiba Portege Z20t det gående i omtrent 15 timer med variert, dagligdags bruk før batteriet sa takk for seg, og ba om å bli ladet. Det er det desidert beste vi har målt på en pc eller hybrid så langt. Selv om flere produsenter gjerne skryter av batteritider i omtrent samme klasse, har vi fortsatt til gode å se det i praksis.

Til sammenligning klarte Dell XPS 13 og Lenovo Thinkpad X1 Carbon henholdsvis omtrent 5,5 og seks timer i den samme testen, mens Lenovos nærmeste alternativ til Portege Z20t, Thinkpad S1 Yoga 12, klarte 5,5 timer. Enda bedre ble det da vi testet utholdenheten ved typisk bedriftsbruk, som er mer fokusert på kontorprogrammer, litt surfing og videotelefoni, og først var ferdig etter over 16 timer.

Konklusjon

Med Portege Z20t har Toshiba gjort det meste rett. Joda, det er ofret litt ytelse med valget av en Intel Core M-prosessor, men det man taper i ytelse er mer målbart enn merkbart. Til gjengjeld får man altså en batteritid som er i en helt annen klasse enn tilsvarende hybrider og ultraportable vi har testet de siste par årene.

Til typiske bedriftsoppgaver klarte Portege Z20t å holde det gående i rundt 16,5 timer, mens vi med mer variert bruk så hele 15 timers batteritid – vel å merke med hjelp fra ekstrabatteriet i tastaturet.

Når du i tillegg til overraskende god batteritid har god skjerm, bra med tilkoblinger, god ytelse, støtte for Intel Vpro, og en fin design, er det vanskelig å ikke like Portege Z20t.