KJEKT PÅ HYTTA: Amadeus ADIBTW14 i sitt rette miljø. Radioen kan fjernstyres fra mobil eller nettbrett. (Alle foto: Toralv Østvang)

Kjekt med radio via internett

Radio Luxembourg-følelsen er tilbake når man kan lytte til radio via internett. Vi har prøvd Amadeus ADIBTW14, en ny kombinert internett-, DAB-, DAB+- og FM-radio.

​Radio Luxembourg-følelsen er tilbake når man kan lytte til radio via internett. Vi har prøvd Amadeus ADIBTW14, en ny kombinert internett-, DAB-, DAB+- og FM-radio.

Ekspert-kjeden har lansert en liten radio som både kan brukes til å lytte på FM-radiostasjoner, DAB- og DAB+-stasjoner samt radio via internett.

Amadeus-radioen kan dessuten brukes til musikkavspilling fra en pc i nærheten, og via internett får man også inn utallige podcaster.

Den 2,4-tommers store lcd-skjermen foran på radioen kan foruten modus og klokke vise tekst og bilder som begynner å ledsage mange radiosendinger, blant annet mange av DAB-sendingene fra NRK. Kjekt når man lytter til musikk som strømmes live uten programleder som forteller hvem som spiller nå. Lytter man for eksempel til NRK Jazz, vises vekselvis informasjon om låten som spilles nå og neste låt.

BETJENINGEN: Greie betjeningsknapper foran på radioen.

Blant radiostasjoner som støtter RadioVIS-standarden finner vi P4, som i tillegg til programinfo gjerne legger ut små «lysbilder» med korte nyhetstekster, værinformasjon og så videre.

Radio fra hele verden

Radiolytting er ferd med å anta nye former. For eksempel kan vi finne internett-sider med link til utallige radiokanaler verden rundt – eksempler er lytte.no og listenlive.eu.

Men ofte ønsker man å høre på radio andre steder enn ved pc-en. Da er en radio som Amadeus ADIBTW14 kjekk å ha.

For eksempel tok vi den med på hytta. Den ligger i et område som ennå ikke har fått DAB-dekning og som har dårlige FM-mottaksforhold, men ettersom vi har fått raskt bredbånd på hytta – såkalt trådløst fastnett – bød det ikke på problemer å få inn gode radiosendinger der oppe via Amadeus-radioen.

BAKSIDEN: Antenne og kontaktpunkter for strøm og lyd inn og ut.

På internett snakker vi om utrolig mange radiostasjoner. I oversikten på skjermen på Amadeus-radioen starter man gjerne med å bla seg til det kontinentet man ønsker å lete på, og derfra videre til ønsket region og sjanger, for eksempel Nord-Amerika > USA > New York > Smooth Jazz.

På den måten fant jeg endelig igjen min favoritt-radiokanal fra da jeg bodde der borte og som jeg ikke hadde hørt på over 20 år. Det var litt som å få tilbake den gode, gamle Radio Luxembourg-følelsen fra tenårene – din egen personlige radiokanal som du slipper å dele med noen andre i huset, liksom.

Oppstart og tilpassing

Når man starter Amadus ADIBTW14 første gang, får man spørsmål på lcd-skjermen om man ønsker å fortsette oppsettet. Det første man må finne ut av selv, for det står ikke i den eller ganske grundige håndboka, er hvordan man betjener knapper og betjeningshjul. Man navigerer for eksempel mellom JA og NEI ved å vri på det store hjulet foran på radioen og trykker hjulet inn for å aktivere valget man har gjort.

Oppsettprosedyren gir blant annet mulighet til å velge norsk som skjermspråk, velge mellom 12- og 24-timersvisning, om autooppdatering skal skje fra DAB, FM eller internett, innstilling av tidssone, om DST skal være av eller på (men hva i all verden er DST? Det står det ingenting om. Aha, Daylight Saving Time - burde det ikke ha stått noe annet når man har valgt norsk som språk?) Man blir også spurt om valg av wlan-region, og eneste svarmulighet her er «Meste av Europa».

Radioen søker selv opp trådløse nettverk. Under testen på hytta var det enkelt, det var bare ett å finne. Dessuten var ruteren utstyrt med WPS-knapp for automatisk tilkobling av enheter, som radioen støtter. 

Oversettelsen er ikke helt prikkfri, under spørsmålet om «Softvare oppdat.» fikk vi opp det svensk-lydende valget «Kolla nu», men det er vel slikt som kan rettes opp ved  neste programvareoppdatering?

I Browse-listen finner vi egne bokmerker, lokale stasjoner for Norge og for verden for øvrig, samt podcaster. 

Lyden

Amadeus ADIBTW14 er ikke akkurat noe hjemmekinoanlegg, med sin lille fem watts-monohøyttaler. Men til husbruk er lyden absolutt god nok, i hvert til vanlig radiolytting og til spilling av litt dempet bakgrunnsmusikk.

Radioen har equalizer med åtte innstillinger som gjør forholdsvis moderate tilpassinger av lyden.

Ønsker man bedre lydkvalitet og stereolyd, kan man koble radioen til sitt lydanlegg via vanlig linjeutgang, som også kan brukes til hodetelefon. Det er også linjeinngang på baksiden.

App for iOS og Android

Det følger med en liten fjernkontroll til radioen, men vi ble mer begeistret for appen som radioen kan styres ned. Appen kan lastes ned gratis og finnes både for iOS og Android.

SKJERMEN: Lcd-skjermen på radioen er på 2,4 tommer.

Den viser hvilken radiostasjon som er aktiv og for eksempel hvilken musikklåt som spilles nå, den kan brukes til å justere lydnivå og equalizer-innstilling, til å velge modus (internett, DAB og så videre), til å søke etter radiostasjoner, til å velge stasjoner fra forhåndsvalglisten som man har opprettet, til å slå av og på RadioVIS-funksjonen og så videre.

Prisen

Amadeus ADIBTW14 har en veiledende pris på cirka 1800 kroner. Radioer i denne sjangeren ser ut til å koste fra snaut 1000 kroner til godt over 2000 kroner, så Amadeus-radioen ligger dermed opp mot det øvre sjiktet. Etter vår mening er prisen grei i forhold til hva man får for pengene.

Plastkabinettet har en slags trestruktur og kan vel betegnes som moderat stilig. Radioen fås i sort eller hvitt. Vekten er 1098 gram.

Anbefales.

Mer informasjon her.