REISTE SEG OG GIKK: Hans Vestberg forlater Ericsson med 28 millioner kroner i etterlønn. Foto: Per Myrehed

REISTE SEG OG GIKK: Hans Vestberg forlater Ericsson med 28 millioner kroner i etterlønn. Foto: Per Myrehed

Får med seg 28 millioner fra Ericsson

Ingen ble overrasket da Hans Vestberg forlot Ericsson på dagen mandag.

Svake resultat, optimistiske prioriteringer og forskjellige korrupsjonssaker – støyen rundt konsernsjefen var så høy at den overdøvet at noe måtte gjøres med selve organisasjonen.

Millioner på vei ut

Hans Vestberg fikk en total sluttpakke på 28 millioner svenske kroner, tilsvarende to årslønninger og gikk fra skuta på dagen. Finansdirektøren konstitueres som ny, midlertidig toppsjef.

Med sosiale kostnader koster avgangen Ericsson nærmere 40 millioner svenske kroner.

Som vi har meldt flere ganger de siste to månedene har den svenske giganten gått fra problemer til enorme problemer. Forrige ukes elendige kvartalstall gjorde det klart at toppsjefen for alle praktiske formål satt på oppsigelse.

Svake resultat

Siden Vestberg ble toppsjef i 2010, har børsverdien til Ericsson sunket med 0,5 prosent, mest de siste to årene etter noen år med vekst i starten. Men for investorene er avviket mot en Stockholmsbørs som i samme periode har steget 45 prosent for stor.

Styreleder Leif Johansson forteller til Svenska Dagbladet at framtida til Ericsson ligger utenfor klassisk telekom. Tingenes internett og nye skytjenester blinkes ut som nysatsinger.

- Jeg vil gjerne ha en kandidat som kan teknologi og som kan utvikle Ericsson i områder utenfor den tradisjonelle telekombransjen, sier Johansson ifølge SvD.

Fagforeningene i Ericsson mener at Vestberg burde følges av hele ledergruppa. I 2009 hadde Ericsson en ledergruppe på 15 personer som kostede 173 millioner svenske kroner. I fjor var det 14 medlemmer i ledergruppen, mens kostnadene til lønn, bonus og pensjon hadde steget til 270 millioner kroner.

 

Telekom