Test: Surface 3 - sterk lillebror

Surface-familien har fått en nytt medlem. Vi har testet den lille hybriden som sparker godt fra seg til tross for størrelsen.

Publisert Sist oppdatert

Intel Atom Cherry Trail. Du kan like gjerne lære deg navnet først som sist, for det kommer til å dukke opp i en rekke produkter over det neste året. Surface 3 fra Microsoft er også det første produktet med denne prosessor-typen, og den sparker overraskende godt ifra seg.

Microsoft Surface 3, til forveksling lik Surface Pro 3 både i navn og utseende, er akkurat lansert av Microsoft. Det er likevel lite som minner om bærbar-slakteren Pro 3 i denne litt nettere utgaven av de populære hybridene. Den er billigere, litt enklere og ment for de litt lettere applikasjonene. Surface Junior hadde vært et vel så godt navn.

Tilgjengelig i to modeller 2 gigabyte RAM og 64 gigabyte SSD for 4 316 kroner, eller det dobbelte for 5 116.  Vi har hatt sistnevnte inne til test og kan rapportere om et kompromiss mellom ytelse, pris og størrelse som er svært vellykket.

Litt Dyr

Siden vi ikke har drukket kaffe enda, starter vi med det negative. Surface 3 er riktignok billigere enn sin storebror, men likevel litt dyr i forhold til spesifikasjonene. Når man i tillegg må betale over 1 000 kroner for et tastatur vi mener er 100 prosent avgjørende for produktet, blir prisen litt stiv. Et annet problem er at Microsoft har droppet den trinnløse støtten til fordel for en 3-trinns versjon, som gjør ergonomien, spesielt til bruk på fanget, utfordrende. Det finnes også en dock til maskinen, selv om vi ikke helt ser den store fordelen med denne. Docken koster rundt 1 600 kroner.

3TRINN: Microsodft har ofret noe i jakten på lavere pris. 

Surface 3 er også helt tydelig et avik fra resten av familien i konfigurasjon. Med Windows-tasten plassert til høyre ved skjermen, og både volum og på-knapp på oversiden er det opplagt at Surface 3 skal være like god eller bedre å bruke i portrett-modus. Vi foretrekker likevel å bruke den i tradisjonell stilling med tastatur. Penn medfølger ikke, men 316 kroner kan være verdt kostnaden om man bruker denne til notater. Til tegning blir Surface 3 litt liten. Pennen er forøvrig den samme som hos Surface Pro 3.

Strømdrøm

En stor forbedring med Surface 3 er laderene, som er Micro USB. Det er forfriskede å ikke måtte bære med seg utallige ladere på tur. Det følger med en 13W lader i esken, men man kan koble til vanlige telefon-ladere også. Merk her at ikke alle micro-USB ladere er like, og at de minste ikke vil kunne lade batteriet i Surface 3, kun forsyne den med strøm. Batteriet på Surface 3 er ikke stort, men Microsoft sier likevel du kan forvente opptil 10 timers bruk. Vi opplevde at Surface 3 holdt like lenge eller litt kortere enn sin storebror Pro 3. Litt pussig er det at den inkluderte laderen ikke er skrå i forkant, som gjør at den står litt rotete ut fra ladeporten.

En del av æren for det relativt lave strøm-forbruket skal prosessoren ha. Dette til tross for at det ikke var strømsparing som sto i fokus i de nye Cherry Trail prosessorene, men bedre grafikk. Andre ting den støtter er trådløs lading og støtte for 3D-kameraer. Et lite hint til Microsoft Hololens her, som mest sannsynlig vil ha Cherry Trail når de blir gjort tilgjengelige.

PORTRETT: Surface 3 fungerer godt som en liten bærbar, og enda bedre som nettbrett.

Den umiddelbare forskjellen fra resten av Surface-familien finner vi derimot i størrelsen. Skjermen på 10.8 tommer har full-HD oppløsning, og beholder 3:2 perspektivet fra Surface Pro 3. Skjermen er ypperlig i denne størrelsen, med klare og skarpe bilder. Hybriden veier beskjedne 890 gram med tastatur. Windows 8.1, og ikke minst kommende Windows 10, er meget brukervennlig i denne størrelsen.

Tastaturet er behagelig, noe vi forventer av Surface Type tastaturer, men noen vil merke at dette er et mindre tastatur. Det har belysning i bakkant, og er stort nok for redaktørens pølsefingre til å skrive relativt komfortabelt på. En hel arbeidsdag kan nok bli  i lengste laget. Det er den samme koblingen som i Surface Pro 3 til tastaturet, så dette kan brukes om det skulle være interessant.

Office-maskin

Surface 3 kommer med ett år Office 365 abonnement inkludert i prisen, og dette alene er en stor fordel. Surface 3 er absolutt en Office-maskin, og har ingen problemer med å kjøre standard Windows programmer. Vi merket litt lugging under tyngre bruk med Photoshop, men til daglig bruk var ytelsen mer enn nok.

YTELSE: Surface 3 klarer seg utmerket mot eldre Atom modeller, og bra mot kraftigere prosessorer.

Vi hadde ingen problemer med full-HD video, og når vi testet maskinen opp mot eldre Atom-versjoner kom den ut som en klar vinner. Ifølge våre tester gjorde den det også godt mot sine storebrødre Core M og Core i. Vi var litt skuffet over lave hastigheter ved skriving til disk og henting av data; vi skrev blokker på 4 gigabyte til disken med en hastighet på 48 MB/s og hentet data med 117 MB/s. Til sammenligning gjorde vi samme testen med Surface Pro 3 og fikk da 239 MB/s og 505 MB/s.

Konklusjon

Surface 3 er ikke helt nettbrett, og heller ikke helt en bærbar pc. Den faller litt mellom stolene når det gjelder størrelse og ytelse, men vi var like fullt imponerte. Dette er absolutt en hybrid du kan anbefale venner og familie som ikke skal gjøre de tyngste oppgavene. Vi har også funnet vår nyeste reise-favoritt som kan tilby nok ytelse i en liten pakke, noe som gjør den perfekt til en kombinasjon av underholdning og jobb på reise.

Micro-usb er et fantastisk valg til lader, selv om vi kanskje hadde forventet en USB type C utgang fra Microsoft, slik vi finner i den nyeste Macbooken.

Surface 3 er den første i rekken av ultrabærbare og hybrider vi kommer til å finne m,ed Cherry Trail i tiden fremover, og den gir et meget godt førsteinntrykk.

ULIK: Surface 3 deler mye med de andre i Surface-familien, men er likevel unik på visse punkter.

Anbefales.