MINST 14 NYHETER: Her er de elleve nyhetene Microsoft ikke snakket om i New York i oktober. Foto: PC World US

11 nye til Windows 10

Microsoft går kreativt til verks i neste Windows. Og ikke bare VR, AR, 3D, spill og moro - men i sikkerhet, musikk og enklere bruk.

Neste hovedoppdatering etter årsjubileumsutgaven i august får navnet Creators Update. Microsoft vil åpenbart fylle et hull i markedet og i egen produktrekke med denne oppdateringen.

Løsningen ble lansert under det store Surface-eventet i New York i oktober. Her ble det tre hovedoppdateringer framhevet, men vårt søsteravis i US har funnet elleve andre nyheter. Det er ingen garantier for at alle kommer til å overleve testing fram til lansering på nyåret, men man kan håpe.

Microsoft selv sier at Windows 10 Creators Update er den første store oppdateringen etter Anniversary Update som kom nå i august. Selskapet poengterte tre nyheter: Støtte mixed reality som er samlenavnet for alt fra VR til AR til 3D, bedre grafikkstøtte opp til 4K i spill og nye måter å bruke Windows til å kople seg sammen med kolleger, familie og venner.

Den klassiske tilleggsapplikasjonen Windows Paint blir kraftig renovert og oppgradert for å støtte «Mixed Reality».

Men legg også merke til disse:

Bedre sikkerhet

Sikkerheten i Windows 10 dras opp et par hakk gjennom en ny utgave av sikkerhetspakken Defender. Bedre skadevarevern, brannmur og portsikkerhet, samt familiesikring, som vanligvis rettes mot av en eller annen grunn, og forbedring av enhetens yteevne pakkes inn.

Bedre fanehåndtering

For de som liker å ha mange faner oppe i nettleseren, så vil Edge få en ny funksjon som skal gjøre det enklere å bla gjennom mange åpne faner. Funksjonen ser ut vil å bli en karusell med miniatyrer av sidene som er oppe slik at det er mulig å få et inntrykk før man velger.

Lagre nettsteder

Den andre nyheten er en innebygd mulighet for å lagre faner for å åpnes seinere. Dette blir enklere enn mulighetene for dette i OneNote, og vil antagelig ligne på mulighetene for å lagre åpne faner som ligger som app-tillegg i Chrome.

Kartdeling

En ny funksjon i kart-appen skal være muligheten for å samle flere kartutsnitt under ett, og til og med dele dette mellom flere brukere. Hvordan dette skal gjøres er foreløpig uklart.

Hjelp og kontroll

I startmenyen får den digitale assistenten Cortana en egen flis, og batterikontrollen blir også tilgodesett med en standardflis. Det skal ligge flere funksjoner bak disse flisene enn de som ligger i dagens systemikoner i systemtrauet.

Fargerikt mangfold

For den som vil personliggjøre Windows-grensesnittet kommer den kreative Windows til å støtte fullfargepaletter med finjusteringer som langt overgår den håndfullen Windows 10 har i dag, og sjølsagt flere enn 50 varianter for den som er på det kjøret.

Mer handling i Handlingssenteret

Handlingssenteret, panelet som vanligvis er til høyre i Windows 10, får en designendring for å øke informasjonsverdi og muligheter for å foreta justeringer direkte fra panelet. Både skyvekontroller og større og tydeligere funksjonsknapper ser ut til å bli en del av pakka.

Fortsett der du slapp

En bedre integrasjon med nettet gjør at det skal bli enklere å fortsette å arbeide med bestemte filer og applikasjoner som har vært i arbeid på andre enheter tilhørende samme bruker. I stedet for at dette skal ligge i den enkelte app-en, blir dette lagt inn i handlingssenteret.

Kjøp i butikken

Microsoft-app-butikken, Store, får en utvidet funksjon der det blir mulig å foreta kjøp direkte fra hjemmeskjermen i app-en. Det vil gjøre det enklere for app-utviklere å tjene penger når de utvikler for Windows -plattformen.

Musikkomponisten

Groove-app-en utvides med en egen app for musikkomposisjon. Dette blir av enkleste sort der brukeren får blande musikk og vokal, og legge på de mest basale effektene.

Begrens spillingen

Begrensinger i spilletid er antagelig noe foreldre og foresatt kan glede seg over, men det er kanskje ikke det mest ungdomsvennlige tiltaket. Det blir mulig å sette grenser for spilling totalt og for enkeltspill, med mulighet for forhåndsvarsel slik at man kan avslutte med stil.