KLAR FOR 5G: Samsung vil demonstrere 5G i praktisk bruk på mobilmessen i Barcelona.
KLAR FOR 5G: Samsung vil demonstrere 5G i praktisk bruk på mobilmessen i Barcelona.

Samsung klar til å vise 5G

Samsung Electronics vil demonstrere 5G med trådløs dataoverføring på 7,5 gigabit per sekund på mobilmessen i Barcelona.

Først i 2020 regner Samsung og den sør-koreanske mobiloperatøren SK Telecom med å kunne begynne å levere såkalt 5G-mobilnett i Sør-Korea.

Men allerede på Mobile World Congress-messen som går av stabelen i Barcelona neste uke, vil Samsung og SK Telecom demonstrere 5G.

Debut under OL i Tokyo

Den planlagte lanseringen av 5G i Sør-Korea vil finne sted to år etter at den japanske mobiloperatøren NTT Docomo har varslet at selskapet vil være være operativ med 5G i Tokyo i forbindelse med de olympiske leker, som vil finne sted i Tokyo i 2018.

Samsung og sør-koreanske SK Telecom inngikk en samarbeidsavtale om forskning og utvikling på trådløs 5G-teknologi i oktober i fjor.

Demonstrasjonen som er planlagt på mobilkonferansen i Barcelona neste uke, vil basere seg på bruk av millimeterbølgefrekvenser eller millimeterbånd, som vanligvis anses for å være frekvenser på over seks gigahertz, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Dette er en mye høyere frekvens enn det som brukes av dagens mobiltelefoner og i dagens wifi-nett.

Fordeler og ulemper

Millimeterbølgefrekvenser har både fordeler og ulemper.

Blant fordelene er naturligvis høy hastighet, men samtidig er signalstyrken utsatt.

Millimeterbølgefrekvenser krever vanligvis at signalene kan sendes uten å støte på hindre som vegger, vinduer og andre objekter, som lett kan komme til å skape interferens eller rett og slett blokkere kommunikasjonen.

Vi ser noe av det samme ved bruk av parabolmottakere, som trenger direkte og uhindret utsyn mot tv-satellitten. Parabolsystemene arbeider gjerne på frekvenser rundt 11 GHz.

For å sikre overføring av data i høy hastighet benytter Samsung og SK Telecom en teknologi kalt «3D beamforming», som innebærer at systemet prøver å lokalisere smarttelefonen og sende den en radiostråle på tykkelse med en blyant direkte mot mobilen.

Mye av løsningen ligger altså i å utvikle en mer intelligent antenneteknologi enn det som brukes i dagens basestasjoner, som sprer signalene utover et bredt område.

Bruken av «trange» 5G-overføringer byr også på fordeler i byer, siden man kan bruke de samme frekvensene om igjen svært nær hverandre, for eksempel til hver side av en bygning, uten at det oppstår interferens mellom signalene.