SATTE 5G-REKORD: Mobildata over 5G i 7,5 gigabit per sekund. Det oppnådde Ericsson under fart med testbussen i Kista. Foto: Ericsson
SATTE 5G-REKORD: Mobildata over 5G i 7,5 gigabit per sekund. Det oppnådde Ericsson under fart med testbussen i Kista. Foto: Ericsson

Ericsson setter 5G-fartsrekord

Mobildata med 7,5 gigabit per sekund på farta. Det viser Ericsson i Kista nord for Stockholm.

Publisert Sist oppdatert

I samband med at 5G-konsortiet hadde sitt internasjonale møte i London passet telekomgiganten på å vise at de hadde nådd rekordhastighet med neste generasjon mobildataprotokoll.

Lykkes i juni

Testen ble gjennomført i starten av juni i en spesialbygd minibuss i Kista nord for Stockholm. Det er et tyngdepunkt for internasjonal teknologi.

I en video selskapet har lagt ut, sier de at de offentliggjorde resultatet var at de oppnådde 7,5 gigabit per sekund i overføringshastighet i bussen mens de kjørte rund i Kista.  

Ericsson bruker en prototype de mener bruker helt nye tilkoplingsteknikker for å få opp kapasitet og gjennomstrømming i mobilnettet.

Denne prototypen bruker 64 radiokanaler og 128 antenner. Sendeteknologien kalles massiv mimo (multiple-input and multiple-output), som betyr parallelle sendestrømmer fra forskjellige antenner på samme frekvensbånd. Summen av dette gir en båndbredde vi ikke har hatt før på mobile bredbånd.

Hårete mål

Målet for 5G er et mobilbredbånd som er 100 ganger 4G-hastigheten, 1000 ganger høyere datamengder, responstider på en tidel av 4G, ti ganger bedre batteritid, høyere pålitelighet og støtte for 100 ganger så mange tilkoplinger per basestasjon.

Ericsson hevder at de oppfyller alle kravene til 5G i sine prototyper. I alt ti mobiloperatører verden rundt prøver ut teknologien, blant annet i USA og NTT Docomo i Japan.