KONFLIKT: Det er mange hensyn å ta når ulike stater praktiserer ulike lover. (Foto: Unsplash)

California vil verne abort-data fra andre stater

California vil begrense mulighetene til at persondata gis til andre stater i forbindelse med abort.

Publisert Sist oppdatert

– California leder nasjonen når det kommer til å beskytte reproduktive rettigheter, sa Californias riksadvokat General Rob Bonta i en pressemelding. Dette kommer i kjølvannet av det nye lovforslaget AB1242. Dette melder CNN.

Denne loven skal hindre virksomheter i staten fra å dele geolokasjon, søkehistorikk og annen personlig informasjon til utenomstatlige fullmakter. Lovforslaget er signert av guvernør Gavin Newsom.

Det gis unntak dersom fullmakten kommer med bevis på at dataene ikke skal brukes i forbindelse med en abort-etterforskning.

Forbudt å arrestere

– California setter en standard for nasjonal personvern, sa Rebecca Bauer-Kahan, som var med å utvikle loven.

I sin helhet sier lovforslaget at det er forbudt å arrestere noen for å assistere eller utføre lovlig abort i California, og forbyr at politi eller andre som håndhever loven kan dele informasjon til andre stater dersom det gjelder en lovlig abort.

Dette kan sette aktører i en vanskelig posisjon, da de kan bli rettsforfulgt i California for å gi informasjon, eller rettsforfulgt i andre stater dersom de nekter. Adam Schwartz i Electronic Frontier Foundation, EFF, sier det er mange "anti-choice"-forkjempere som vil være svært motiverte og gjøre mye for å få tak i denne dataen.

Flere aktører

I pressemeldingen skrives det at dette er en innovativ tilnærming til juss som beskytter brukerdata. Etter at Roe Vs Wade ble opphevet tidligere i år er det flere tech-selskaper som har tatt grep.

Google jobbet videre med å tette et smutthull i Google Play som viste app-data, og slettet også brukerhistorikk nær abortsentre. De annonserte også at de skal tydelig markere abort-klinikker på kartet, og skille dem fra klinikker som i hovedsak jobber for å motarbeide abort.

Youtube kunngjorde at de ville fjerne videoer som ga misvisende informasjon om abort, dette også i forbindelse med Roe Vs Wade.

Røde stater og blå stater er i krig om abort, og nettplattformer er fanget i kryssilden, sa Chamber of Progress-sjef Adam Kovacevich i en uttalelse til CNN. Chambers of Progress er en interesseorganisasjon i tech-bransjen.

– Californias nye lov kan potensielt ha en stor innvirkning på beskyttelsen av reproduktivt personvern - men først vil det skape en utfordrende konflikt mellom statlige lover.