TEST: Acer Aspire X3812 - Rimelig Blu-ray-pc til stua

Med både Blu-ray og kurant med krefter passer Acer Aspire X3812 fint inn i stua.

Publisert Sist oppdatert

Med en pc i stua kan du få gjort langt mer enn med en enkel dvd-spiller, eller en grei medielink for den saks skyld. Med pc-en koblet til en tv med god oppløsning og et kurant lydanlegg kan du se film og spille musikk. Det kan du for så vidt også med medielinker, men det stopper gjerne omtrent der. Med en stue-pc kan du i tillegg bruke tv-en som en stor pc-skjerm.

Vi har testet Acer Aspire X3812, en pc plassert i et lite og hendig kabinett. Pc-en er utstyrt slik at den også bør fungere greit som stasjonær pc i et hjem uten alt for høye krav til ytelsen. Prosessoren er en Intel Pentium Dual Core E5300 på 2,6 gigahterz og kjøres i kombinasjon med fire gigabyte minne, harddisk på en terabyte og Nvidia G210 grafikkprosessor. Dette blir å regne som en relativt enkel prosessor, men som bør fungere fint til vanlige oppgaver og til typisk stuebruk. Grafikkprosessoren støtter dekoding av HD-video, men er ellers av det heller svake slaget.

Acer Aspire X3812 er utstyrt med Blu-ray-spiller, noe som fort koster opp mot tusenlappen om du vil ha det som tillegg i en stasjonær. I kombinasjon med grafikkprosessoren er det dermed mulig å bruke pc-en som Blu-ray-spiller koblet til tv-en i stua, i tillegg til at du kan spille av alskens andre videoformater og musikk.

Modellen vi testet er svært lik Acer Aspire X3810, men denne har hakket kraftigere prosessor. Prisen er også svært lik, så X3810 kan være et vel så greit valg.

Et av de viktigste elementene ved en stue-pc er at den er stillegående. Det fungerer dårlig å ha en støyende og forstyrrende pc stående i tv-benken når man ser på film. Det er ofte her at medielinker kan ha et forsprang, ved at de gjerne er nærmest lydløse. Pc-er på sin side ofte avhengig av kjøling av både prosessor og grafikkort.

I testperioden byttet vi ut vår gamle stue-pc med Aspire-maskinen. Og det var virkelig en velkommen forandring. Acer-maskinen er svært stillegående. Selv ved avspilling av hd-video, noe som ofte krever en del maskinkraft, holdt maskinen seg nærmest lydløs.

Ingen racer

Vi brukte i all hovedsak Acer Aspire X3812 som mediesenter i stua med en blanding av Windows Media Center og Mediaplayer Classic Home Cinema, i tillegg til å bruke den til musikkavspilling via Spotify og til litt enkel surfing på nettet.

Til den slags oppgaver fungerer maskinen strålende, men det skulle da også bare mangle. Du får svært enkle Intel Atom-baserte stasjonære som klarer slike oppgaver uten videre problemer. Fordelen med Acer-en er selvsagt at du her kan gjøre flere ting på en gang uten at det nærmest stopper helt opp for maskinen, noe som ofte ikke er tilfelle på Atom-baserte maskiner.

Ettersom maskinen trygt bør kunne brukes som stasjonær pc koblet til skjerm og tastatur har vi kjørt en rekke av våre vanlige tester på den. I PCMark Vantage oppnådde vi resultater som tilsier at pc-en vil fungere fint til vanlige kontorprogrammer og annen lett bruk. Den vil også fungere greit nok til tyngre jobbing, selv om man må belage seg på at ting tar litt tid hvis du velger å bruke maskinen til tyngre oppgaver, som foto- og videoredigering.

Vi prøvde også å kjøre forskjellige spill på maskinen, med nedslående resultater. Det kom imidlertid ikke som noen stor overraskelse, grafikkprosessoren tatt i betraktning. Det vil være mulig å spille litt eldre spill uten store problemer, men i nyere 3d-spill vil det være nødvendig å gå drastisk ned på både oppløsning og detaljnivå.

Det følger med mus og tastatur, men vi savnet en fjernkontroll til Media Center, noe som hadde gjort det enklere å bruke tv-en i stua.

Konklusjon

Det har dabbet litt av med stue-pc-er det siste året, mens medielinkene har blitt mer populære. Selv om medielinkene klarer mye av det samme som en stue-pc, kommer de til kort om du ønsker noe mer enn å bare se video eller lytte til musikk i stua.

Acer Aspire X3812 gir deg enkel tilgang til nettet, samt lar deg spille av HD-video både fra harddisk, internett eller Blu-ray, og det uten å støye eller hakke. Maskinen er kanskje ikke av de mest egnede til tung bruk, men som en ekstra pc i stua eller som en stasjonær til hjemmekontoret er den godt egnet.

Flere forhandlere har inne en modell kalt Acer Aspire X3810, som på de fleste områder er identisk med X3812 som vi har testet. Du kan få X3810 med både hakket svakere og hakket sterkere prosessor, samt med eller uten Blu-ray.