Foto: Apple

Apple med i allianse for åpen USD

Pixar, Adobe, Apple, Autodesk og NVIDIA samt Joint Development Foundation (JDF) vil åpne for 3D-innhold.

Publisert Sist oppdatert

Alliance for OpenUSD (AOUSD) er stiftet for standardisering, utvikling, evolusjon og vekst av Pixars filformat og teknologi kalt Universal Scene Description (USD).

Hensikten er å tilgjengeliggjøre interoperabilitet av data og mellom verktøy i arbeidet med å beskrive store 3D-scener og data. Tenk: XR (AR/VR) og altså også Apples Vision Pro.

Skarpøyde lesere vil legge merke til at Meta, som med sine egne briller prøver å få fart på metaverset, er mistenkelig fraværende. Det samme kunne selvfølgelig vært tilfelle for Apple, som enkelte ganger velger å gå sine egne veier med proprietære løsninger, men som i dette tilfellet har valgt å satse bredt på en åpen standard – noe som heller ikke er fremmed for selskapet. Microsoft er for øvrig heller ikke representert, og synes å ha tatt ett skritt tilbake med sine AR-briller. 

Til sammen representerer disse selskapene, samt Linux-stiftelsen representert med JDF, en betydelig andel av innholds- og utviklingskompentanse innen 3D-innhold som kan spenne fra alt fra film og underholdning, til 3D-animasjon og rendering, og komplekse 3D-modeller som virtuelle verdener eller også digitale tvillinger. 

Det er rimelig å anta at mindre programvarehus vil implementere teknologien gjennom slike åpne standarder i fremtiden.

Via Apple