Mer av fingeren

KOMMENTAR: Vi kommer til å kreve mer av fingeren. Den vil få større betydning for å avsløre hvem vi er, på godt og vondt, skriver Ahlert Hysing.

Publisert Sist oppdatert

En rekke pc-modeller har hatt fingeravtrykksleser. De første kom for rundt ti år siden. Avtrykksleseren har blitt sett på, men veldig sjelden brukt.

Det er ikke noen kultur med å dra fingeren over en spalte på tastaturet. Det vil bli en kultur med å bruke fingeren på en annen måte enn å vise den som et symbol på avsky.

I øyeblikket er det rundt 100 millioner smarttelefoner med fingeravtrykksleser. Apple har satt standarden med sin Iphone 5S. Samsung har fulgt i Apples fotspor. De drar ikke fingeren over en spalte. De holder den stille.

Ideen er å identifisere seg overfor hjelpemiddelet, å unngå å bruke pinkode. For bruken av pinkode brer mer og mer om seg. Fire sifre er vanskelig å huske når det blir mange, men relativt enkelt å bryte. Bare på Computerworld må man kunne to pinkoder for å komme inn på jobben etter arbeidstid.

Den enkleste måten er å stjele pinkoder ved å bryte seg inn i en virksomhet som har millioner av kunder. Kredittkortdata på avveie har blitt en gjenganger i nyhetene. Ulempen er at de plukker opp pinkodene. Ulempen er at veldig mange av oss bruker samme pinkode fordi vi er late. Derfor kan følgekonsekvensene være omfattende.

Vi klarer ikke å huske mange pinkoder, kanskje så mange som femten. Desto eldre vi blir, desto vanskeligere blir det å huske. Til slutt husker vi ikke.

Derfor må gamle mennesker ha hjelp av sine barn for å få utført nødvendige oppgaver. En hjelpsom funksjonær er rasjonalisert vekk. Men kanskje ved å bygge opp en kultur rundt fingeren vil også de gamle kunne delta i samfunnet på en enklere måte.

For digitalt førstevalg er vanskelig for eldre. Det er ikke snakk om fingeren, men om andre typer autentisering. Bankid er problematisk fordi en modul med Java skaper problemer. Foreløpig er Bankid uten Java utsatt.

Og kravet til sikkerhet i det offentlige øker. Man ønsker ikke ville tilstander. Derfor bør myndighetene vurdere biometri. Fingeren er ett alternativ. Da må vi ha hjelpemidler hvor fingeren kan benyttes.

Mobiltelefon med fingeravtrykksleser er et godt grunnlag. Kombinasjon av fingeren og mobiltelefonen kan være bra nok. Det gir et godt grunnlag for elektronisk betaling. Alternativt gir en kombinasjon av finger og øye avansert sikkerhet.

Fingeravtrykk på en gummifinger er vanskelig å avsløre på en avleser som er fjerntilkoblet til en applikasjon.

Men for de fleste applikasjoner er fingeren bra nok. Men leserne er ikke gode nok. De må kunne virke under glasset på smarttelefonen. Da nytter det ikke å dra fingeren. Den må holdes stille.

For grensekontroll benyttes store avlesere med optisk avlesing hvor fire fingre leses på en gang, hvoretter vektorberegninger av kurver benyttes for å avsløre avtrykket mot en fingeravtrykksdatabase. Norsk teknologi tillater at identiteten blir avslørt mens eksperten jobber med avtrykket.

Apple og Samsung har knesatt bruk av fingeren for identifikasjon. Ideen er at vi passer på smarttelefonen. Glemmer vi den, reiser vi og henter den. Kommer den på avveie, får brukeren ingen tilgang.

Ideen er at smarttelefonen ikke er så viktig at noen vil kidnappe brukeren eller kopiere fingeravtrykket til eieren for å få tilgang. Men de mange millionene smarttelefoner med fingeravtrykksleser viser at fingeren begynner å få betydning.

For smarttelefonen blir mer og mer en datamaskin som er en veiviser til viktige data og applikasjoner, og som kan jobbe selvstendig basert på overførte data. Derfor øker verdien av smarttelefonen i bedriftssammenheng. Derfor øker kravene til sikker tilgang.

Å lære opp smarttelefonen til å forstå fingeren øker sikkerheten. Men det krever en bedre avtrykksleser enn de som er på markedet. Apple leser bare av et område på fingeren på fire ganger fire millimeter. Det er ikke godt nok. Området må økes.

Det finnes lesere som klarer et mye større område, men prisen blir for høy og de kan foreløpig ikke legges under glass. Derfor er det kombinasjonen av et større avlesningsområde, til en fornuftig pris på en fingeravtrykksleser under glass, som er drivkraften. Til neste år kommer de første.

Men blir bruk av fingeren en kultur står det en rekke andre områder i bruk. Neste generasjon betalingskort og minibanker er ett område.