Helseplattform på sotteseng Helseplattformen skulle sikre de 720.000 innbyggerne i Midt Norge et helhetlig og moderne helsetilbud. 40.000 helsearbeidere skulle jobbe i ett felles system.
Få til gode hjelpere Askeladden hadde sine gode hjelpere. Tilsvarende må virksomhetene skape gode hjelpere for de ansatte. Det er snakk om digital arbeidsflate.
Den mytiske maskinen AHLERTS HJØRNE: Alt blir programvaredefinert. Serverless er den nye moten. Men bearbeidingen skjer ikke av seg selv ute i skyen eller i tåka.
Drømmen om bølgelengde AHLERTS HJØRNE: Vi snakker om bølgelengde. Vi snakker om frekvenser. Det er to sider av samme sak. Fremtidens viktigste utfordring er frekvenser.
Forandring på de unges premisser AHLERTS HJØRNE: Digitalisering og transformering er stikkord for virksomhetenes fornyelse. Lite skjer om det ikke tas hensyn til kravene til kundenes kunder, de digitale innfødte.
AI, ai for en artig tid AHLERTS HJØRNE: Nok en gang skal verden frelses. Systemer basert på AI vil effektivisere arbeid, fjerne trivielle oppgaver og bidra til bedre beslutninger. Det gjelder å være edruelig.
Digital og lokal AHLERTS HJØRNE: Det er en veldig drivkraft fra å gå fra analog utsetting til digital utsetting. Da kan virksomhetene ta tilbake kontrollen.
Veien blir til mens vi går AHLERTS HJØRNE: Forvirringen rår. Nå skal det digitaliseres, men er det ikke det norske virksomheter har drevet med de seneste femti år?
Frihet og kontroll AHLERTS HJØRNE: Alle ønsker frihet. Mange drømmer om kontroll. Kombinasjonen er vanskelig. Nettskyen gir løfter om begge.
Tilbake til sin lest AHLERTS HJØRNE: Avtalen mellom Helse Sør-Øst og Hewlett Packard Enterprises reiser spørsmålet om digitalisering. Hvor dypt skal virksomhetens digitale kompetanse gå, spør fagredaktør Ahlert Hysing.
Legger til istedenfor å fjerne AHLERTS HJØRNE: Produksjon av gjenstander gjennomgår en dramatisk forandring. Heretter gjelder det å legge til. Før gjaldt det å fjerne unødvendig materiale.
Styrer på overtid AHLERTS HJØRNE: De fleste styrer består av bekjentes bekjente. Mange er styregrossister. Tidligere var det bare menn. Nå er det også kvinner. Men har de omstillingsevne?
Den vanskelige transporten AHLERTS HJØRNE: Digitalt førstevalg har store konsekvenser. Det offentlige synes å ha en naiv tiltro til at tilgang til data kommer av seg selv.
Alle som én AHLERTS HJØRNE: 2019 står og blinker. Da skal hele Norge være på nett, selv de uten nettilgang, men bare for avlesning.
Trafikkork skaper kork AHLERTS HJØRNE: Biltransport er en stor utfordring for trådløse nett. Det er når det blir trafikkork at det blir kork i det trådløse nettet.
Kodekraft må ha hodekraft AHLERTS HJØRNE: Leverandørene har brukt mange år med kodekraft. Forretningssystemene er vesentlige for virksomhetene. Nytten er avhengig av god hodekraft.
Tilbake til tavlen Samhandling er et satsningsområde. For noen har det vært samordnet kommunikasjon, for andre videokonferanser om et tema. På sykehus handler det om tavler som formidler sanntidsinformasjon.
3D-print: Smeden vender tilbake Om noen år vil vi alle kunne drive verksted. Vi vil smi deler eller hele produkter. Foreløpig kalles det 3D-print.
Hva nå, store blå? Tviholder på fortiden, forbereder seg på fremtiden. Det har vært IBMs oppskrift i hundre år. Spørsmålet er hvordan IBM fortsatt skal være relevant når virksomheten blir mer og mer usynlig.
Veien blir til mens vi går AHLERTS HJØRNE: Digital transport har store fortrinn for de neste femti års industriutvikling. Politikerne forstår ikke, bransjen sleper føttene.
Datastormene som kan sinke nettet Ahlerts hjørne: Nye datakilder vil rokke på måten en rekke virksomheter har drevet. Økt mulighet for digitalisering vil rokke på virksomhetens verdikjeder.
Vi trenger knappestøperen Kommentar: I 2015 vil dagens teknologitrender videreføres. De vil modnes, forstås bedre og raffineres. Flere virksomheter vil kjøpe tjenester fremfor it, skriver Ahlert Hysing.
Drømmer om en Mustang Bilen er symbolet på frihet. Bilen blir symbolet på overvåkning. Til gjengjeld får vi all slags assistanse. Den er ønsket og farlig. Datainnbrudd er verre enn fysisk innbrudd.
God dag, mann! - hostesaft AHLERTS HJØRNE: Ti år på etterskudd, vår helseminister er sjokkert. Kanskje er vi mye mer, eller mye mindre, innen moderne helse.
På vei til nettskyen KOMMENTAR: Felles plattform skaper grunnlaget for fremtidige løsninger, skriver Ahlert Hysing.
Pc, hva er vel det? KOMMENTAR: Spørsmålet er om HP oppnår noe som helst med å dele opp selskapet, mener Ahlert Hysing.
Mer av fingeren KOMMENTAR: Vi kommer til å kreve mer av fingeren. Den vil få større betydning for å avsløre hvem vi er, på godt og vondt, skriver Ahlert Hysing.
It fra hengekøyen KOMMENTAR: Makelighet og opplevelse kommer til å ha en betydelig innflytelse på fremtidens forbrukersystemer.
Tynt her, kraftig der KOMMENTAR: Tynt og kraftig er stikkordene for de nærmeste ti årene. Datarommet representerer det kraftige. Brukerne vil ha det tynnest mulig.
Den ene mot de mange KOMMENTAR: Kundene bryr seg ikke. De stemmer med bena. Der andre går foran følger de etter. Det blir en utfordring for fornyelse.
Et kruttsterkt brygg AHLERT HJØRNE: Java fikk fotfeste innen klient/tjener på nittitallet. Java rotet det til på tusentallet. Nå er den gamle gruten helt ut og Java er klar for å erobre apparatene.
Selvstendig eller samarbeid? KOMMENTAR: It-aktiviteten innen helse brer om seg. Myndigheter og regionale helseforetak jobber med fornying på alle fronter. Spørsmålet er; selvstendighet eller samarbeid.
Kompetansen svekkes Telenor Norge skal slankes. Kompetansen koster for mye. Samfunnsansvaret ignoreres. Det er bedre med stadige utfall, for robusthet koster. Politikerne stikker hodet i sanden.
Det nye smøremiddelet It sparer oljeindustrien for millioner av kroner hvert år. Oljeeksportindustrien er en konsekvens. Men it nevnes knapt blant ledere i industrien.
Drømmemaskinen Hvem kan og hvem vil bygge den neste drømmemaskinen? Stadig færre ser verdien, for maskinene synes ikke, bare tjenestene.
Gap mellom ledelse og it KOMMENTAR: De økonomiske høyskolene svikter. De forstår ikke behovet for it. Ildsjeler bidrar, men de synes ikke nok.
It-stopp er bråstopp KOMMENTAR: Robuste nett er undervurdert. Vi forstår det ikke før katastrofen skjer. Da må vi forstå hva vi skal gjøre, skriver Ahlert Hysing.
Gir opp verdens største KOMMENTAR: IBM har gjort noe dramatisk. De kaster ut Intel. Servere med Intels prosessorer gir ikke nok fortjeneste. De selges til Lenovo.
Pc-er etter nysalg Vi er blitt schizofrene. Vi ønsker oss ett vidunderhjelpemiddel for arbeidsoppgavene, men ender opp med flere. Pc-ene synes å tape.
Håper det gnistrer Det gløder for lite i de store it-konsernene. Investorene er usikre på om de er noe å satse på. Veksten har stagnert.
Farlig transport Fysisk sikkerhet var tidligere en utfordring for bank. Nettverkssikkerhet er en utfordring for bank både med hensyn til angrep og pålitelighet.
Ta det med en klype salt KOMMENTAR: I 25 år har virksomheter forsøkt å lære. Det kalle Business Intelligence, men det er lite intelligens knyttet til å se bakover.
I veien står en gravemaskin Telenor har det godt. Telenor har det vondt. Godt fordi de arvet Televerket, vondt fordi alle vil dra nytte av Telenors innsats.
Store smell KOMMENTAR: Alle store prosjekter ender med et smell. Drømmen er at champagnekorken skal smelle oftere.