SIGNERT: Samarbeidsavtalen ble underskrevet av f.v. K Raman fra Microsoft Malaysia, Phuah Aik Chong i Petronas Digital, og Dagfinn Ringås i Cegal, alle administrerende direktører i respektive selskap. (Foto: Cegal)

Utnytter AI for renere oljeproduksjon

Cegal, Petronas og Microsoft skal samarbeide i mulighetsrommet innen AI og mer effektiv databehandling.

Publisert Sist oppdatert

Under Energy Asia 2023-konferansen undertegnet Cegal, Microsoft og Petronas en strategisk samarbeidsavtale. Målet er en renere og mer bærekraftig produksjon.

– Å flytte applikasjoner og arbeidslast til Microsoft Azure HPC, og å utnytte AI, vil gi store resultater for Petronas. Den nye samarbeidsavtalen er et bevis på tilliten vi har fått fra et av verdens største energiselskaper. Den viser også at vi lykkes med vår ambisjon om å bygge et ledende globalt teknologiselskap for energisektoren, sier Dagfinn Ringås, administrerende direktør i Cegal i en pressemelding. 

Flytter petroteknikk til skyen

Selskapene går sammen om å etablere en Microsoft Azure High-Performance Computing (HPC) plattform og en kunstig intelligens-infrastruktur. Den kraftige skyplattformen, sammen med AI, danner fundamentet for å flytte en rekke petrotekniske applikasjoner til skyen. Dette vil gi utslag på oppstrøms energiproduksjon, inkludert energiomstilling og tiltak for å redusere karbonutslipp.  

Den nye HPC-plattformen på Azure gir muligheten til å automatisere IT-prosesser og å utnytte skyens skalerbarhet når applikasjonene trenger det for databehandling med høy ytelse.

– Som teknologipartner for Petronas er vi forpliktet til å hjelpe til med å sette fart på innovasjon ved hjelp av våre løsninger innen AI og HPC, sier K. Raman, administrerende direktør for Microsoft Malaysia.

Grønt skifte

Petronas, som er heleid av den malaysiske stat, er det største nasjonale oljeselskapet i verden målt i tilstedeværelse i antall land. Virksomheten strekker seg over 100 land, og spiller en sentral rolle i energitransformasjon og grønt skifte i regionen. I 2025 starter selskapet sitt første karbonfangstprosjekt som blir verdens største offshore CCS-prosjekt (Carbon Capture and Storage).

Etableringen av den nye HPC-plattformen i Azure vil også kunne brukes av andre energiselskaper i regionen.