ANGRER: En av de som har signert brevet til styret er sjefsforsker Ilya Sutskever. Han er medgrunnlegger og sitter i styret som avsatte Sam Altman i OpenAI. Men han angrer. (Foto: Istock)

500 ansatte i OpenAI truer med å gå

500 av 770 ansatte i OpenAI har signert et brev til styret i selskapet der de krever at toppsjef Sam Altman skal komme tilbake, og at styret går av. Om ikke dette skjer, truer de med å følge Altman til Microsoft.

Publisert Sist oppdatert

Det var Financial Times som først meldte om brevet mandag ettermiddag, som de også har publisert. En av de som har signert brevet er sjefsforsker Ilya Sutskever. Han er styremedlem, en av grunnleggerne av OpenAI, og det var han som meddelte Altman at han hadde fått sparken.

Men han skiftet mening.

Sutskever har også twitret på X om dette, der han skriver at han angrer på sin deltakelse i styrets handlinger, og at han aldri ønsket å skade OpenAI på noe vis.

I brevet skriver de ansatte at de har fått vite av Microsoft at alle ansatte i OpenAI er sikret en plass i det nye selskapet i Microsoft dersom de velger å skifte side.

Altman har siden blitt hentet av Microsoft.

Mandag kveld hadde også Microsoft også fått et realt børsløft etter alt kaoset rundt OpenAI, og det at selskapet hadde fått over Altman over til seg.

Da Nasdaq stengte hadde programvaregiganten en historisk toppnotering, og var priset til 2810 milliarder dollar. Eller omkring 30.000 milliarder kroner.

ChatGPTs ansikt

Flere kilder har i løpet av helgen meldt at Microsoft-sjef Satya Nadella skal ha vært rasende over at styret i OpenAI valgte å Sam Altman sparken før helgen. Altman er en av grunnleggerne av OpenAI, og har vært selskapets ansikt utad i særlig grad etter at selskapet lanserte ChatGPT for allmenheten i november i fjor.

Siden fredag har det vært en ellevill ryktefest og mange som meldte seg på i diskusjonen om hvorfor Altman måtte gå. For øvrig gikk en av de andre grunnleggerne også av i solidaritet med Altman, og det var styreleder Greg Brockman.

Kaos i helgen

Kortversjonen av utviklingen gjennom helgen av det mer konkrete slaget, var at OpenAIs styre sent på fredag kunngjorde at de fjernet Altman og midlertidig erstattet ham med teknologisjef Mira Murati. Deretter, sent søndag kveld, kunngjorde OpenAI at de hentet inn tidligere administrerende direktør for Twitch, Emmett Shear, til å lede selskapet innen kunstig intelligens.

Det verserte dessuten rykter om at Altman skulle returnere til OpenAi.

Bare timer senere tok historien en ny vending med at Microsofts konsernsjef Satya Nadella kunngjorde på X (tidligere Twitter) at Altman og Brockman ville bli trukke inn i Microsoft-teamet.

Nadella skrev i samme tekst på X at de to ville få følge av andre kolleger fra OpenAI

Microsoft har investert milliarder av dollar i OpenAI og har et nært teknologipartnerskap med selskapet.

Offisielt

Vi ser frem til å bevege oss raskt for å gi dem ressursene de trenger for suksess, skrev Microsoft-sjefen i det samme innlegget.

Altman delte selv Nadellas innlegg igjen og la til en noe kryptisk kommentar: «Oppdraget fortsetter».

Deretter la Natella til et svar på Altmans innlegg der han skriver at han er «super excited» med at Altman kommer til Microsoft.

Og mer offisielt er det vanskelig å komme før det går ut en offisiell nyhet fra Microsoft om at det er slik det blir.

86 milliarder dollar

OpenAI skal ha vært i samtaler så sent som forrige måned for å selge de av selskapets aksjer som er eid av de ansatte, til interesserte investorer som priset OpenAI til solide 86 milliarder dollar. Dette salget foreløpig satt på hold.

Etter planen kunne det kommet en løsning for salget i løpet av de kommende ukene. De nye omstendighetene gjør at salget likevel kan gå gjennom, dersom Altman kommer tilbake, skriver Financial Times.

OpenAI ble grunnlagt som en ideell organisasjon i 2015 av blant andre Altman, Brockman og Ilya Sutskever, sistnevnte en superstjerne innen AI-forskning. I 2019 hadde selskapet likevel behov for penger til å trene modellene som krevde stadig mer datakraft. Da fikk Altman opprettet et kommersielt selskap med mål om begrenset fortjeneste (capped profit) inne i den ideelle organisasjonen.

Altman skaffet samtidig 1 milliard dollar til OpenAI fra Microsoft. Programvaregiganten eier 49 prosent av aksjene i OpenAI.