ChatGPT: OpenAI og avgått sjef Sam Altman er mest kjent for ChatGPT, men selskapet er også svært sentrale i kampen om AI i fremtiden. (Foto: Istock)

Sparket OpenAI-sjef går til hovedeier Microsoft

Sam Altman skal ifølge Microsofts konsernsjef Satya Nadella begynne i programvaregiganten for å lede et nytt forskningsteam innen AI. Det skjer etter at Sam Altman ble sparket fra OpenAI før helgen.

Publisert Sist oppdatert

Flere kilder har i løpet av helgen meldt at Microsoft-sjef Satya Nadella skal ha vært rasende over at styret i OpenAI valgte å Sam Altman sparken før helgen. Altman er en av grunnleggerne av OpenAI, og har vært selskapets ansikt utad i særlig grad etter at selskapet lanserte ChatGPT for allmenheten i november i fjor.

Siden fredag har det vært en ellevill ryktefest og mange som meldte seg på i diskusjonen om hvorfor Altman måtte gå. For øvrig gikk en av de andre grunnleggerne også av i solidaritet med Altman, og det var styreleder Greg Brockman.

Kaos i helgen

Kortversjonen av utviklingen gjennom helgen av det mer konkrete slaget, var at OpenAIs styre sent på fredag kunngjorde at de fjernet Altman og midlertidig erstattet ham med teknologisjef Mira Murati. Deretter, sent søndag kveld, kunngjorde OpenAI at de hentet inn tidligere administrerende direktør for Twitch, Emmett Shear, til å lede selskapet innen kunstig intelligens.

Det verserte dessuten rykter om at Altman skulle returnere til OpenAi.

Bare timer senere tok historien en ny vending med at Microsofts konsernsjef Satya Nadella kunngjorde på X (tidligere Twitter) at Altman og Brockman ville bli trukke inn i Microsoft-teamet.

Nadella skrev i samme tekst på X at de to ville få følge av andre kolleger fra OpenAI

Microsoft har investert milliarder av dollar i OpenAI og har et nært teknologipartnerskap med selskapet.

Offisielt

Vi ser frem til å bevege oss raskt for å gi dem ressursene de trenger for suksess, skrev Microsoft-sjefen i det samme innlegget.

MELDING: Sam Altman og Satya Nadella nærmest bekrefter hverandre i meldinger på X. (Foto: Skjermdump av X)

Altman delte selv Nadellas innlegg igjen og la til en noe kryptisk kommentar: «Oppdraget fortsetter».

Deretter la Natella til et svar på Altmans innlegg der han skriver at han er «super excited» med at Altman kommer til Microsoft.

Kunngjøringen om at Microsoft ønsket å hente inn Altman og Brockman hadde Nadella også publisert i et blogginnlegg på Microsofts nettsider søndag kveld.

Det er dermed grunn til å tro at det er offisielt.

86 milliarder dollar

OpenAI skal ha vært i samtaler så sent som forrige måned for å selge de av selskapets aksjer som er eid av de ansatte, til interesserte investorer som priset OpenAI til solide 86 milliarder dollar. Det ble ikke noe av.

OpenAI ble grunnlagt som en ideell organisasjon i 2015 av blant andre Altman, Brockman og Ilya Sutskever, sistnevnte en superstjerne innen AI-forskning. I 2019 hadde selskapet likevel behov for penger til å trene modellene som krevde stadig mer datakraft. Da fikk Altman opprettet et «capped profit»-selskap inne i den ideelle organisasjonen, altså en kommersiell arm.

Altman skaffet samtidig 1 milliard dollar til OpenAI fra Microsoft. Programvaregiganten eier 49 prosent av aksjene i OpenAI.