NYHETER:

Bytedances Shanghai-kontor. (Foto: Bytedance)
PATENTER: Tiktok-eier Bytedance tok ut flest patenter innen kunstig intelligens. Her fra Shanghai-kontoret. (Foto: Bytedance)

Kina lengst fremme i patenter på utvikling av AI

Har patentert seks ganger så mange AI-teknologier som nærmeste konkurrent.

Publisert Sist oppdatert

Kina ligger langt foran alle andre land når det gjelder patentering av nye AI-teknologier. I 2023 fikk kinesiske it-selskaper seks ganger så mange AI-patenter som landet i verden som tok ut nest flest patenter, melder Reuters.

Patentene sikrer eierskap og kontroll over bruk og utvikling av de nye teknologiene. Og selv om mange av dem ikke nødvendigvis når bredt, er omfanget av patenter alltid et uttrykk for vekt i markedet.

Ifølge World Intellectual Property Organisation har rundt 50.000 generative AI-teknologier blitt søkt om patenter de siste 10 årene. At utviklingen virkelig har skutt fart, understrekes av at det bare er søkt om lag en tredjedel av dem det siste året.

Mellom 2014 og 2023 har kinesiske it-selskaper søkt om patent på totalt 38.000 generative AI-teknologier. Det er mer enn seks ganger så mange som USA, som med nesten 6300 søknader er nummer to på listen.

Christopher Harrison i World Intellectual Property Organization sier til Reuters at kinesiske patenter sprer seg over et svært bredt spekter av områder. Disse inkluderer for eksempel selvkjørende biler, dokumenthåndtering, publisering og mye mer.

TikTok-eier Bytedance er blant selskapene som har levert flest patentsøknader. Det samme gjelder kinesiske Alibaba. Amerikanske Microsoft er også blant toppscorerne.

Etter Kina og USA kommer Sør-Korea på tredjeplass blant landene som søker om flest AI-patenter, etterfulgt av Japan og India.