MACWORLD:

Foto: Apple

På sporet av uønsket sporing

iOS 17.5: Apple og Google er enige om en ny bransjestandard for å motvirke uønsket sporing med Bluetooth-tags.

Publisert Sist oppdatert

AirTags, elsket - men også kilde til bekymring.

Vi har alle hørt historiene: Apples AirTags, og andre liknende sporingsbrikker som følger samme standard, kan brukes til å gjenfinne mistede nøkkelknipper, tapt bagasje, eller stjålne gjenstander. 

Akkurat sistnevnte er ikke like greit alltid - Politiet har ikke nødvendigvis ressurser til å ta seg av alle større eller mindre tyverier, mens det selv å ta opp jakten på lysskye kan få uønskede konsekvenser.

Men det vi også har sett er at ymse kriminelle bruker sporingsbrikker på alt fra smugling av narkotika, til stalking av intetanende ofre. Dette gjøres ved å plassere slike brikker på dem, eller også på kjøretøy. Akkurat som på film.

For å forhindre at man blir offer for uønsket sporing har Apple og Google nå samarbeidet om en ny standard kalt Detecting Unwanted Location Trackers. Apple har gjort dette tilgjengelig gjennom iOS 17.5, som kom idag, og Google vil gjøre det samme for Android 6+ enheter.

I tillegg har produsenter av sporingsbrikker som Chipolo, eufy, Jio, Motorola, og Pebblebee annonsert at de vil følge etter med fremtidige produkter.

I praksis fungerer den nye løsningen slik at man vil få opp en melding slik som dette: “[Item] Found Moving With You” når systemet oppdager at en ukjent Bluetooth-enhet "følger" etter deg. Dette skjer uavhengig av hvilken plattform som benyttes.

Løsningen utvikles også fremover gjennom samarbeidet med Internet Engineering Task Force.

Via Apple