UTBREDT: Norge hevder seg bra i utbredelsen av IPv6 - vi er for eksempel 19 plasser høyere enn svenskene på listen.
UTBREDT: Norge hevder seg bra i utbredelsen av IPv6 - vi er for eksempel 19 plasser høyere enn svenskene på listen.

IPv6 økte mest i Norge

Langt igjen til å bli best i verden.

Publisert Sist oppdatert

I rapporten «State of the internet», som utgis kvartalsvis av CDN-leverandøren Akamai, kan vi finne en god del interessant statistikk.

Under avsnittet for utbredelse av IPv6, kan vi lese at Norge for første gang har kommet seg opp på topp ti-listen over land i verden med høyest utbredelse av den nyeste versjonen av protokollen som internett er basert på.

Størst vekst

For fjerde kvartal i 2014 har Akamai registrert at 8,2 prosent av trafikken selskapet så i Norge brukte IPv6. Dette holdt til en syvende plass på listen, noe som dyttet Frankrike ut av oversikten. Denne topp ti-listen er fullstendig dominert av de europeiske landene, der åtte av ti av landene befinner seg i vår verdensdel. De to resterende er USA og Peru.

Oversikten viser også endringene i opptaket av IPv6 fra kvartal til kvartal. Her kom Norge på en krystallklar førsteplass, med en økning på hele 88 prosent fra foregående kvartal. Dette er milevis foran neste på vekstlista, Hellas som økte utbredelsen med 38 prosent i samme periode. Romania var det eneste landet på oversikten med negativ utvikling i kvartalet.

Selv om både plasseringen og vekstraten til norsk IPv6-utbredelse var gledelig i siste kvartal i fjor, er det likevel langt fram til å toppe denne oversikten. På førsteplassen finner vi Belgia, som leder suverent med formidable 32 prosent utbredelse av IPv6. Neste land på lista er langt bak, der finner vi Tyskland med 14 prosent utbredelse.

Vi ligger likevel best an i Norden. Studerer vi Akamais kontinuerlige nettbaserte statistikk, så holder altså Norge syvendeplassen med en utbredelse av IPv6 på 8,3 prosent. Neste nordiske land på lista er Sverige på 26. plass med 1,1 prosent IPv6. Deretter kommer Finland på 40. plass med 0,2 prosent, Danmark på 49. plass med 0,1 prosent, mens Island er på 80. plass med 0,0 prosent utbredelse.

CDN – Content Delivery Network

Akamai er en stor tjenesteleverandør på nettet. Selskapets hovedprodukt er CDN, content delivery network. Det er en tjeneste som leverandører av nettjenester bruker for å forbedre ytelsen og påliteligheten av leveransen av sitt eget innhold til brukerne. Det løses ved at CDN-operatøren har et nettverk av servere plassert ute i lokalene til internett-leverandørene i de forskjellige landene, der innholdet mellomlagres. Dermed blir veien helt ut til brukerne kortere, slik at det er enklere å beholde ytelsen og stabiliteten.

Ifølge nettsiden til Akamai er nettverket til selskapet til stede i mer enn 100 land, og selskapet har utplassert over 170 000 servere. Disse befinner seg i over 1300 nettverk, alt for å sørge for at brukerne skal oppleve leveransene så bra som mulig.

Tradisjonelt har CDN vært en viktig måte å sikre at leveranser av video til sluttbrukerne skjer med så høy kvalitet som mulig, og derfor er mange av verdens store mediehus kunder av CDN-leverandørene. Den kanskje største og mest kjente Akamai-kunden her til lands, er NRK. Ser vi på kundelista til selskapet, finner vi mange store og kjente medieselskap, som blant andre BBC, Canadian Broadcasting Corporation, ESPN, Fox, MTV, NBC, USA Today og Warner, men også andre store selskap i andre bransjer, som Apple og Microsoft.

Det er den samlete trafikken fra alle Akamais kunder som danner datagrunnlaget for statistikken som selskapet publiserer.