NYHETER:

MANGE BERØRTE: Blant annet er HR-systemet Primula stengt med det resultatet at nesten 60.000 ansatte ikke har mulighet til å registrere blant annet sykefravær. (Arkivfoto: Anders Løvøy)

Kan ta ukesvis å rette opp

Listen over berørte i ransomware-angrepet mot Tietoevrys datasenter blir stadig lengre.

Publisert Sist oppdatert

Listen over berørte blir stadig lengre. 120 myndigheter, inkludert flere universiteter, skal ha blitt berørt av angrepet mot et av Tietoevrys datasenter. 

HR-systemet Primula, som svenske Statens servicecenter administrerer, ble stengt i forbindelse med angrepet.

Primula håndterer nesten 60.000 ansatte. Disse mangler  nå muligheten til å registrere alt fra sykefravær til permisjon. 

I sin siste oppdatering skriver Tietoevry at de i løpet av helgen har fullført det som kreves for å starte gjenopprettingen av de kundespesifikke tjenestene, men at det "med tanke på hendelsens karakter og antallet kundespesifikke systemer som må gjenopprettes" kan ta alt fra flere dager til uker før det er ferdig. Arbeidet utføres i samarbeid med berørte myndigheter.  Det skriver svenske Computer Sweden.

Bak angrepet står hackergruppen Akira, som har vært aktiv siden april i år. Cybersikkerhetssenteret i Finland advarte forrige uke spesifikt mot Akira – i desember kom det rapporter om at seks finske selskaper ble berørt, da via en sårbarhet i Ciscos nettverksprodukter. Om det er på samme måte denne gangen er imidlertid uklart.