NYHETER: 

RAMMET: Moelven har satt beredskapsstab og vi arbeider med å minimere konsekvensene stengingen av systemet har. Det sier kommunikasjonsdirektør Magne Vikøren i Moelven. (Foto: Moelven)
RAMMET: Moelven har satt beredskapsstab og vi arbeider med å minimere konsekvensene stengingen av systemet har. Det sier kommunikasjonsdirektør Magne Vikøren i Moelven. (Foto: Moelven)

Mange berørte av Tietoevry-angrepet

Et av Tietoevrys datasentre ble rammet av et ransomware-angrep natt til lørdag. Angrepet påvirker et stort antall kunder.

Det var et av Tietoevrys datasentre i Sverige som natt til lørdag ble rammet av angrep. Det skal være ransomware-gruppen Akira som står bak angrepet som har ført til at en rekke av Tietoevrys svenske kunder er berørt.

På listen av berørte finner vi også det skandinaviske industrikonsernet Moelven.

Moelvens 34 produksjonsselskaper er fordelt på 41 produksjonssteder i Norge og Sverige, og er organisert i tre divisjoner: Timber, Wood og Byggsystemer. Angrepet hos Tietoevry påvirker flere av konsernets selskaper.

- Vi har ikke funnet virus i våre systemer. Vi samarbeider tett med både Tietoevry og vår sikkerhetsleverandør. Moelven har satt beredskapsstab og vi arbeider med å minimere konsekvensene stengingen av systemet har, sier kommunikasjonsdirektør Magne Vikøren i en pressemelding. 

Tietoevry drifter ett av Moelvens sentrale systemer. Konsernets datakommunikasjon opp mot leverandøren ble stengt ned da Tietoevry oppdaget angrepet.

- Vi har funnet kortsiktige løsninger for å håndtere produksjon og leveranser, som gjør at vi får levert som normalt, sier Vikøren. 

Mange berørte

Siden angrepet har listen over berørte kunder blitt lengre. Blant de berørte selskapene finner vi blant andre Rusta, Filmstaden, Systembolaget, Vellinge kommune og Statens Servicecenter. Det skriver vår svenske søsteravis Computer Sweden.

Ifølge Statens Servicecenter forventer de imidlertid fortsatt å kunne utbetale lønninger, selv om systemene er påvirket.

Tietoevry skriver i en pressemelding at de umiddelbart isolerte den påvirkede plattformen, og at angrepet ikke har påvirket andre deler av selskapets infrastruktur.

Nå jobber it-leverandøren på spreng for å løse situasjonen og oppdatere kundene om situasjonen. 

- For øyeblikket kan vi ikke si hvor lang tid det vil ta å gjenopprette systemene, men vi er fullt fokusert på å løse dette så raskt som teknisk mulig. Sikkerheten og kontinuiteten i våre tjenester er av høyeste prioritet for oss, og vi tar denne situasjonen svært alvorlig. Hendelsen undersøkes av både interne og eksterne spesialister, og siden et ransomware-angrep er en alvorlig kriminell handling, er det også blitt politianmeldt. Tietoevry er i høyeste beredskap og følger situasjonen kontinuerlig, sier Venke Bordal, Head of Market Sweden i Tietoevry Tech Services i en melding.