TIL SKYEN: Teknologidirektør Larry Ellison i Oracle vil konkurrere hardt med Amazon og Microsoft i skyen. Foto: Blair Hanley Frank, IDGNS
TIL SKYEN: Teknologidirektør Larry Ellison i Oracle vil konkurrere hardt med Amazon og Microsoft i skyen. Foto: Blair Hanley Frank, IDGNS

Lover mer konkurranse i skyen

Nettskyveteran er målet når Oracle satser på offentlige nettskytjenester.

I kundekonferansen OpenWorld skisserer selskapet opp deres strategi for å ta igjen i nettskymarkedet: Et sett med nye datasenter som har det til felles at de skal levere tyngre prosesseringskraft enn det som har vært vanlig. Konkurrentene er Amazon Web Services, selskapet som utviklet tjenestemodellen vi kjenner som nettsky, Azure og andre.

Mer konkurranse

- Den ledende rollen Amazon har hatt er over. Framover kommer Amazon til å møte alvorlig konkurranse, sa medgrunnlegger og teknologidirektør Larry Ellison i sin hovedinnledning, melder vår internasjonale nyhetstjeneste.

Som vanlig når Redmond-baserte Microsoft er en mulig irriterende konkurrent for Oracle nevnes de ikke med navn når Ellison svinger tryllestaven.

Datasentrene til Oracle skal tilby infrastrukturtjenester som nettsky, med andre ord IaaS-søylen i tjenestemodellen. Forskjellen er løftene om støtte for tung prosessering og høy yteevne for de mest krevende it-oppgavene i de store virksomhetene. Dette er typisk nok der Oracle gjerne er med sine databaser og front-applikasjoner.

Mer for mindre per time

På scenen i San Francisco søndag viste Ellison fram en ren skybasert serverløsning kalt Dense Cloud IO med 36 prosessorkjerner, 512 gigabyte med arbeidsminne og 28,8 terabyte lagringskapasitet i flashdisker. Oracle selger denne kapasiteten for 45 kroner timen (5,4 USD).

Dette er en lavere pris enn det AWS tilbyr for sin tyngste i2,8xlarge-servertjeneste, i alle fall for øyeblikket. AWS-tilbudet innebærer 36 prosessorer, 244 gigabyte arbeidsminne og opp til 48 terabyte lagring.

I følge Deepak Patil, sjef for produktutvikling i Oracle, skyldes lavere pris at deres arkitektur er annerledes, bedre tilgang til helt ny maskinvare og denne maskinvaren er bygd av Oracle selv.

Fastpris

Prisene er ellers oppgitt til en fastpris på 62 øre (7,5 US-cent) per kjerne per prosesseringstime. I tillegg til toppversjonen kommer det også virtuelle servere med fire eller åtte kjerner fra salgsstart i midten av oktober i USA. Innen utgangen kommer også en- og to-kjerners løsninger.

Planen er at Oracle-datasentre i England og Tyskland vil åpne neste sommer. Hvilke andre kostnader som er med i disse produktene er ikke oppgitt.