SUPERMIKROFON: Med 16 millioner i frisk kapital skal denne gjengen kommersialisere en unik mikrofon og det de håper skal bli en "gamechanger" i markedet for talegjenkjenning og stemmestyring. Fra venstre: Sverre Dale Moen, John Torvik, Matthieu Lacolle, Jakob Vennerød og Hans Jørgen Bang. (Foto: SINTEF / Gorm K. Gaare)

SINTEF-selskap med mikrofonsuksess

Det norske selskapet Sensibel, med utspring fra SINTEF, har utviklet en mikrofon med enormt potensial.

Publisert Sist oppdatert

Sensibel er et selskap som har sitt utspring fra SINTEFs Minalab. Her har forskerne bak Sensibel brukt ti år på å perfeksjonere en mikrofon beregnet på bruk i systemer avhengig av talegjenkjenning. – Stemmestyring, som for eksempel Apples Siri og Amazons Alexa, er i kraftig vekst. Markedet er i ferd med å ta av. Vi ser det i alt fra smarttelefoner til TV-er, computere, høyttalere og biler, sier Sverre Dale Moen. Han er nytilsatt administrerende direktør i sensiBel og selv en erfaren gründer.

MEMS-teknologi

I følge selskapet selv er mikrofonen ti ganger bedre enn det man i dag har tilgjengelig på markedet. Sensibels mikrofon er kun noen få millimeter stor og baserer seg på såkalt MEMS-teknologi (Micro Electro Mechanical Systems). Dette er en teknologi som er blitt benyttet av Gassecure, som også er et selskap med røtter i SINTEF-miljøet. Dette selskapet ble forøvrig solgt for 500 millioner kroner i 2015.

I forbindelse med utviklingen av Sensibel har selskapet nå sikret seg 16 millioner ferske investeringskroner. Dette gir selskapet et godt grunnlag for videre teknologiutvikling og ikke minst å få laget fungerende prototyper. Selskapet tar sikte på en markedsintroduksjonen av produktet i 2020.– Vi er veldig godt fornøyd med å ha fått på plass et sterkt lederteam, erfarne rådgivere og ikke minst solide medeiere. Nå gleder vi oss til å bygge selskapet. Kommersialiseringsløpet er selvfølgelig ikke uten risiko, men jeg har stor tro på at vi kan bidra med en «gamechanger» i markedet for talegjenkjenning og stemmestyring, sier John Torvik, som er styreleder i Sensibel og investeringsdirektør i SINTEF Venture.

Fakta om Sensibel

  • Etter 10 år med forskning i SINTEFs Minalab, ble Sensibel stiftet i 2016 av SINTEF TTO og forskerne Matthieu Lacolle og Jakob Vennerød.
  • Har utviklet og patentert en miniatyrisert mikrofon for stemmestyring, basert på MEMS-teknologi (Micro Electro Mechanical Systems) og avansert optikk.
  • Stemmestyring er i sterk vekst og brukes i smarttelefoner, TV-er, computere, høyttalere og biler.
  • Administrerende direktør Sverre Dale Moen er en av gründerne bak IT-selskapet Chipcon, som ble stiftet i 1996 og solgt til Texas Instruments i 2005. Han var også CEO i oppstarts- og teknologiselskapet New Index som ble solgt til Epson i 2011. 
  • SINTEF Venture er hovedeier sammen med gründerne. Andre aksjonærer inkluderer Investinor, Founders Fund (Startuplab i Oslo) samt flere bransjeeksperter.
  • Har fått støtte gjennom Norges Forskningsråd (Forny og BIA) og Innovasjon Norge.
  • Holder til å Startuplabs lokaler i Forskningsparken i Oslo.

Mikrofonen og teknologien

Mikrofon har samme følsomhet, eller evne til å registrere svake endringer og nyanser i lydfeltet, som dyre og profesjonelle studiomikrofoner. Sensibels mikrofon er noen få millimeter i størrelse og kan enkelt integreres i forskjellige elektronikkprodukter for massemarkedet (for eksempel TV-er og høyttalere).

Mikrofonen består av en membran som vibrerer i takt med små trykkendringer i lydfeltet. Tradisjonelt måles bevegelser i membranen elektrisk, men denne metoden blir ganske unøyaktig i små mikrofoner bygd på MEMS-teknologi. SINTEF har utviklet en ny metode der en bitteliten laser optisk måler ørsmå bevegelser i mikrofonmembranen, med en nøyaktighet som er 10 ganger bedre enn eksisterende metoder.