MANGEL: Intel-sjef Pat Gelsinger varsler om mangel på halvleder-brikker i årene fremover. 

Pat Gelsinger ny toppsjef i Intel

Tilbake etter åtte år.

Publisert Sist oppdatert

Som nyutdannet ingeniør begynte Gelsinger i Intel som 18-åring. Der ble han i 30 år. Han var prosjektleder i arbeidet med 386-prosessoren, og senere arkitekt for 486-prosessoren. Begge bidro til at Intel etablerte seg som den udiskutable lederen i prosessormarkedet, og virksomheten som satte standarder. Han ble til slutt teknologidirektør i selskapet, før han i 2011 takket ja til toppjobben i lagringsprodusenten EMC.

Da EMC ble kjøpt av Dell fikk Gelsinger ansvaret for den andre store datterbedriften til Dell, Vmware. Der har han vært toppsjef inntil han denne uken offisielt takket ja til å vende tilbake til Intel som toppsjef.

Ikke lenger stjernen

Intel er ikke lenger den like klare ledestjernen som de var. AMD lager svært gode mikroprosessorer og selger godt. Nvidia, som nå har større markedsverdi enn Intel, har lagt inn bud på ARM og kan bli en svært farlig konkurrent. Intel har solgt unna sine mobilprosessorer til Apple, som også skal produsere sine egne mikroprosessorer.

Intel har hatt en vinglete strategi de senere årene og i tillegg hatt store produksjonsvansker. De forskjellige lederne har nok vært gode forretningsfolk, men har aldri hatt erfaring med prosessorteknologi, noe Pat Gelsinger kan til fingerspissene.

Gelsinger har nok av utfordringer å ta tak i hos Intel; produksjonen basert på 10 nanometers teknologi har til dels sporet av, de er nødt til å velge blant underleverandører eller bygge ut egen produksjon. Samtidig er utviklingen av 7 nanometers teknologi tilsynelatende godt i gjenge. Ingeniørselskapet tar tilbake en av sine fremste som ny toppsjef, som kan prosessorer og markedet og som har lang fartstid hos dem. Han er på vei hjem, så får vi se.