OFFICE PÅ ANDROID: Microsoft dropper patentsøksmål mot Asus mot å få Office-programvare installert på mobilene og nettbrettene fra Asus. (Foto: Mark Hachman, PC World USA)

Dropper søksmål mot Office-løfte

Microsoft lar være å saksøke Asustek mot løfte om å få lagt inn Office-programvare på Asus-mobiler og -nettbrett.

Dette er et klassisk eksempel på et «noe-for-noe»-bytte – quid-pro-quo – som Microsoft bruker for å sørge for størst mulig utbredelse av Office-økosystemet, skriver amerikanske PC World.

Patent-overenskomst

Microsoft har åpenbart fått i stand en overenskomst der Microsoft lar være å saksøke Asustek for å ha benyttet Microsoft-patenter i sine Android-produkter mot at Microsofts Office-programvare følger med som standard-programvare på alle Android-mobiler og -nettbrett designet av Asus.

Kunngjøringen om avtalen mellom Microsoft og Asus kom bare en dag etter at Microsoft og Google begravde stridsøksen i en tilsvarende patentstrid.

I kunngjøringen heter det at Microsoft og Asus har utvidet en tidligere patent-lisensavtale mellom de to selskapene vedrørende Asus-produserte Android-mobiler og -nettbrett og Microsoft-basert programvare, utstyr og tjenester.

Forhåndsinstallert programvare

Avtalen nevner spesielt tettere integrasjon mellom partene når det gjelder forhåndsinstallerte produktivitetstjenester knyttet til Microsoft Office på Android-baserte smarttelefoner og nettbrett produsert av Asus, samt samarbeid mellom de to selskapene om utvikling av nye produkter.

Sjefen for Microsofts avdeling for teknologilisensiering, Nick Psyhogeos, sier at avtalen åpner for et samarbeid mellom Microsoft og Asus som bare er mulig gjennom gjensidig respekt og enighet når det gjelder intellektuell eiendom.

I februar inngikk Microsoft en lignende overenskomst med Samsung, som førte til at Samsung noen få måneder senere gikk med på å forhåndsinstallere utvalgte Microsoft-apper på sine Galaxy-mobiler og -nettbrett.