OUTLOOK-NEKT: Sikkerhetsdirektør Tore Larsen Orderløkken vil ikke at de Evry-ansatte skal bruke Outlook for iOS eller Android.

Omstridt Outlook-app blokkert for Evry-ansatte

Anbefaler bedrifter med sikkerhets-policy som setter krav til informasjonssikkerheten, å gjøre det samme.

– Vi ønsker ikke at våre ansatte skal bruke den nye Outlook for iOS og Android, og har blokkert appen for våre medarbeidere.

Dette sier sikkerhetsdirektør Tore Larsen Orderløkken hos Evry til PC World/Computerworld.

– Det er gjort en del sikkerhets-forholdsregler i appen, men det er fortsatt forhold rundt sikkerheten som gjør at vi har tatt vår beslutning, sier Orderløkken.

De siste dagene har det vært mye oppstyr rundt Microsoft nyeste app for iOS- og Android-enheter.

Først kunne vi konstatere at appen høstet lovord.

Dagen etter kunne vi fortelle at en IBM-utvikler hadde gått ut og kalt Outlook-appen for et sikkerhetsmareritt

Nå har altså Norges største it-bedrift gått til det skritt å forby sine ansatte å installere appen på sine mobiler og nettbrett.

– Forbrukerprodukt

– Vi vurderer dette mer som et forbrukerprodukt enn et produkt til bedriftsbruk, og vi ønsker derfor ikke at våre ansatte skal bruke appen, sier Orderløkken. – Vi har vurdert det slik at Outlook for iOS og Android ikke oppfyller kravene i vår sikkerhetspolicy.

– Betyr det at dere vil oppfordre deres kunder til å gjøre det samme?

– Vi anbefaler at bedrifter som har en sikkerhetspolicy, bør håndtere denne saken på samme måte som vi har gjort. De bør foreta en sikkerhetsanalyse og se dette opp mot produktivitet, fordeler og ulemper.

Mer opplæring nødvendig

– Men i disse Buy Your Own Device-tider er det vel ikke så lett å hindre medarbeidere i å installere slike apper?

– Nei, det er klart. Og det er mange apper som gjør lignende ting, dette gjelder alt fra spill til lignende apper som Outlook. Norge er et land fullt av små bedrifter, og dessverre går produktivitet ofte foran sikkerhet. Derfor brukes mange slike apper uten tanke på de sikkerhetsutfordringer som de utgjør. Bedrifter som har en sikkerhetspolicy, må i sterkere grad enn de gjør i dag sørge for opplæring og bevisstgjøring av de ansatte når det gjelder bruken av apper og programvare fra andre kilder, sier Orderløkken.

På spørsmål fra PC World/Computerworld sier Orderløkken at han ikke er overrasket over at Microsoft kommer med en app som Outlook for iOS og Android.

– Men det er viktig at leverandørene signaliserer klart og tydelig hvem programvaren er myntet på, slik at bedrifter kan gjøre sine risikovurderinger for å unngå at programvare myntet på forbrukere, tas i bruk i strid med bedriftenes retningslinjer, sier Orderløkken.