FERSK KOSMETIKK: Småjusteringer av ikonre, mapper og emotikoner er blant de små endringene i Android 7. Illustrasjon: IDG Greenbot
FERSK KOSMETIKK: Småjusteringer av ikonre, mapper og emotikoner er blant de små endringene i Android 7. Illustrasjon: IDG Greenbot

Nougat Android 7 rett rundt hjørnet

Dette er uka for de store OS-oppdateringene. Android kommer i helt ny hovedversjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka har Microsoft allerede startet utrullingen av sin årsjubileumsvariant av Windows 10, men forventningene er store til Android 7, med kodenavn Nougat.

Kommer fredag?

Knallsterke rykter sier at fredag er dagen, og spenningen denne gangen er hvor sterke aksjer Google legger inn i en satsing mot det profesjonelle markedet, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Støtten for fleroppgavekjøring er blitt nevnt som viktigst. Muligheten for å utnytte kapasiteten i moderne smarte telefoner til flere tyngre oppgaver på en gang gir nye muligheter for oppsett og kjøring av tyngre oppgaver.

Flerskjermvisning som kom for fullt i versjon 5 er utvidet til de fleste appene, inkludert systeminnstillinger. Her skal nå begge appene kunne prosessere samtidig og ikke bare vises samtidig. Det blir også mulig å dra og slippe objekter mellom to apper, noe som øker nytten av svært mange apper. Dersom utviklerne legger inn støtte for det, sjølsagt.

Noe er ren kosmetikk, som at standardikonene, emotikonene og samlemappene får en kosmetisk oppdatering og at det blir mulig med to forskjellige foto for bakgrunn og låseskjerm som standard i selve Android. Dette har tidligere vært opp til den enkelte Android-dingseleverandør å legge inn..

Andre er mer nyttig, som at varslene om alt mulig vi inneholde flere detaljer om app eller funksjon som utløste varselet. Tilgangen til hurtigoppsett blir også, vel, raskere. Å lukke alle åpne apper med et fingertapp hører også med til de nyttige nyhetene.

For folk på farten blir raske skifter mellom forskjellige trådløse nettverk lettere, og batterikontrollen, spesielt batterisparing, blir enklere. Kalkulator-appen blir inkludert i standardsettet av app-er med særlig enkel tilgang, og kameraet får en snarvei som gjør at det kan åpnes fra hurtigoppsettrauet.

Litt dypere ned kommer hovedjusteringsboksen til å en gardinmeny i tillegg til seksjons- eller faneinndelingen den har i eldre versjoner. Dermed blir byttet mellom hovedjusteringer i menyen hakket bedre, og den ørkesløse tappingen tilbake til hovedvinduet en saga blott.

Finjusterer skjermen

Skjerminnstillingene skal bli mer fininnstilt, og det skal bli opp til brukeren ikke bare å stille inn lysstyrke, men også RGB-fargekanalene. Dermed blir både personlig smak og tilpassing til app-bruk mer brukervennlig.

Om det er nyttig eller ei er ikke ferdig debattert. Men en egen nattinnstilling for skjermen på Androiden gir en rødgul fargetone. Dette skal virke mindre forstyrrende på søvnmønsteret til brukeren enn det vanlige, mer blålige skjermoppsettet.

Den andre usikkerheten er knyttet til hvor rask denne oppdateringen vil komme Android-eiere til nytte. Nexus-referansemodellene vil få dem tilbake til Nexus 5, som ikke vil få Android 7. Leverandørene av Android-enheter er også kronisk slappe i utrullingen av nye Android-versjoner til sine enheter og utsetter kundene sine for de sikkerhetsutfordringene det innebærer.

Oppdateringsvindu for gigantene

Hovedoppdateringene kommer tett av flere grunner. Android 7 skal være plassert tidligere enn vanlig for utrulling målt mot tidligere år. Det skal være for å øke sannsynligheten for at leverandørene skal legge denne versjonen inn i høstens slipp av nye og oppdaterte modeller.

For Microsoft er det et år etter introduksjonen av Windows 10. OS-et kjører på en av fire PC-er, som er bedre oppgraderingsrate enn på de fleste av Windows-lanseringene dette årtusenet. Nå er det det på tide med en stor funksjonsoppdatering og fikserunde. Men den måtte komme etter fristen for gratis oppgradering fra eldre Windows-versjoner til Windows 10. Den fristen gikk ut i forrige uke.

Windows og Android dekker ni av ti smarttelefoner, tre av fire nettbrett og fjorten av femten PC-er, så store oppdateringer har som regel merkbar betydning på verdens digitale hverdag.

Også Ios nærmer seg lansering. Beta 3 av Ios 10 kom over i offentlig utprøving tirsdag. Det kan tyde på at lansering vil komme om lag samtidig med neste smarttelefonversjon fra Apple i september eller oktober.