NY ANDROID-VERSJON: Android O er ute i en tidlig utviklerversjon. (Illustrasjon: Greenbot)

Ny Android viktig for bedriftene?

KOMMENTAR: En ny, stor Android-oppgradering er underveis, Android O. Den har elementer i seg som kan gjøre at Android-mobiler kommer enda et steg nærmere status som fullverdig pc.

Men det er ikke dermed sagt at Google vil følge i Microsofts fotspor med ambisjoner om felles operativsystem for alt fra mobiler til pc-er. Tvert imot er kanskje Microsofts havarerte mobilprosjekt en advarsel?

En av Microsofts store drømmer med selskapets Lumia-mobilprosjekt var å skape en familie smartmobiler som kunne fungere som fullverdige pc-er. Ved å koble Lumia-mobiler til en Microsoft Display Dock, fikk man det som Microsoft betegnet som «en PC-lignende opplevelse som drives av telefonen».

Nå må vi – dessverre, vil en del si – fastslå at Microsofts Mobile-prosjekt havarerte. Ifølge Gartner var markedsandelen for Windows som mobiloperativsystem i fjerde kvartal i fjor sunket til 0,3 prosent på globalt plan.

Den klare førsteplassen gikk til Googles Android-operativsystem, med en markedsandel på 81,7 prosent, og Apples IOS på andreplass med 17,9 prosent. Disse to har til sammen 99,6 prosent av markedet for operativsystemer for mobile enheter, og da er det ikke mye plass igjen til andre.

Mens Microsoft hadde ambisjoner om å gjøre Windows til en felles løsning for alt fra pc-er via hybrider og nettbrett til mobiler, har Android så langt beholdt sin posisjon som et operativsystem for mobile enheter. I så måte ligner dette på Apple-verdenen, med IOS versus MacOS.

Til tross for sin suksess på mobilmarkedet måtte Android riktignok slite med å trenge gjennom på nettbrettmarkedet. Lenge var det en typisk «høna-og-egget»-situasjon: Utviklerne nølte med å lage Android-baserte nettbrettapper fordi det var for få kjøpere, og få Android-brukere kjøpte nettbrett fordi det var for få apper.

På IOS-siden var det annerledes. Der strømmet det på med rene Ipad-apper og Ipad-tilpassede Iphone-apper.

Men i 2012 løsnet det, og i siste del av det året ble det solgt flere Android-nettbrett enn Ipad-er, ifølge Wikipedia.

Siden den gang har Android fått en stadig sterkere aksept i it-markedet, både for mobiler og nettbrett. I mars i fjor fastslo den kjente Infoworld-skribenten Galen Gruman at det ikke lenger var noen grunn til å holde Android-enheter på en armlengdes avstand fra bedriftsmarkedet.

Ser vi begynnelsen på et forsøk på å gjøre Android-enheter til en erstatning for fullverdige pc-er?

Og nå er altså Android 8-oppgraderingen like rundt hjørnet, under navnet Android O (altså bokstaven O, ikke tallet null). Den er nylig kommet ut i en tidlig testversjon for utviklere. Flere detaljer er ventet på Googles I/O-utviklerfestival i California, i år fra 17. til 19. mai. En betaversjon for allmennheten er ventet etter hvert, før den endelige lanseringen til høsten.

Stikkord er mye bedre batteritid takket være blant annet bedre kontroll over aktiviteten til apper i bakgrunnen og over oppdatering av stedsdata. Brukerne vil også få mer avanserte kommunikasjons- og meldingstjenester.

Det som kanskje bringer tankene inn på Microsofts ambisjoner, er flerskjermstøtte for å kjøre enkelte aktiviteter på ekstern skjerm. Ser vi begynnelsen på et forsøk på å gjøre Android-enheter til en erstatning for fullverdige pc-er og ikke bare et mobilt supplement?

Android O kommer også med mange andre nyheter, som bedre fontstøtte, utvidet fargestøtte for presentasjoner, samt nye Bluetooth- og WiFi-funksjoner, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

I tillegg tyder mye på at Google nå samarbeider tettere med mobilprodusentene. Det kan bety slutten på Androids største problem: at Googles oppdateringer kommer forsinket frem til Android-mobilene fordi hver produsent må gjøre sine egne tilpasninger.

Vi får vite mer om Android O i «dypdykket» som Google har lovt å gi 17. mai. Da blir det kanskje på tide å heise flagget?