Kjekt å ha 2.0 LEDER: Øystein Sunde synger om hvordan vi fyller opp garasjer og loft med ting vi sparer på. Fordi vi sikkert får bruk for det en vakker dag. Mye tyder på at dette er en mani vi har tatt med oss inn i den digitale verden.
Digitalisering handlar om kva samfunn vi skal skape Det neste året skal regjeringa lage ein ny digitaliseringsstrategi for Noreg. Den må svare på korleis du og eg skal få ein enklare kvardag – og sikre at digitaliseringa reduserer kostnadar og skapar verdiar for samfunnet.
En digitaliseringsstrategi mellom barken og verden En digitaliseringsstrategi må favne sammenhengen mellom de globale klimaendringene og behovet for nye kommunale tjenester for pipefeiing i Halden.
Kunsten å styre ett år på etterskudd LEDER: Det er høst i norsk it-bransje. Konsulenthusene har ‘benk’ igjen, og nyutdannede får telefoner om at de ikke trenger å møte opp til jobber de ble forespeilet.
Kommunesektoren tar krafttak i digitaliseringen – uten statens støtte Det nye kommunale IKT-selskapet for digitale fellestjenester, DIF, har et tidsvindu på to år for å lykkes. Her er mine råd for å klare det.
Nå trenger vi snart hjelp fra en super-agent LEDER: Hvem andre skal stoppe den gale vitenskapsmannen som kan skru av verden med en bryter på skrivebordet?
Hvordan kan digitalisering løse komplekse samfunnsutfordringer? Det er ingenting i vår styringsform som hindrer digital samhandling. Tvert om er det en plikt for regjeringen å pålegge etatene å samarbeide for å løse store og komplekse samfunnsutfordringer.
Når forandring ikke fryder LEDER: Ingen har lyst til å endre vaner og rutiner. Men det må vi for å høste verdien av skybaserte forretningssystemer. Derfor må overgangen forankres i utvikling av forretning, ikke innføring av ny it.
En e-helsestrategi uten styring og retning Regjeringens e-helsepolitikk er full av selvmotsigelser. Mangelen på politisk ledelse blir stadig tydeligere.
Trusselen er at vi ikke ser mulighetene I det vi skriver Arendalsuka har allmennheten fått et drøyt halvår til å fordøye konsekvensene, både de faktiske og de innbilte, av ChatGPT.
Sikkerhet i tillitssamfunnet LEDER: I politikk er man avhengig av integritet og tillit, i moderne verdikjeder er det dokumentasjon og tillit som gjelder.
Vil du skremme eller gi verdifulle råd? I Norge har vi ca 650.000 virksomheter, men tar du bort alle papir- og enkeltmannsforetak sitter vi igjen med 250.000.
Fra globalt til polarisert nett LEDER: Drømmen om ett felles globalt marked for tjenester levert over nett, ser i beste fall dyster ut. Alt tyder på at vi må tilbake til markeds-slagordet fra 80- og 90-tallet: tenk globalt, handle lokalt.
Svikter vi elevene digitalt? Det hjelper ikke at elvene blir flinke på det digitale hvis systemene ikke fungerer, eller om endringen det fører med seg ikke tas på alvor.
Hvorfor blir Direktoratet for e-helse lagt ned? Direktoratet har utspilt sin rolle. Det er delvis selvforskyldt. Samtidig er regjeringens forslag til omorganisering den stikk motsatte av hva som skjer i EU.
Er forgiftet vann i den private datasjøen døden for etisk AI? LEDER: Å slippe generativ kunstig intelligens løs på data-lakes, eller private datasjøer er både fristende og potensielt livsfarlig.
To ting KI vil kreve av oss i tiden fremover Kunstig intelligens, herunder store språkmodeller og generativ KI som ChatGPT, har kommet for å bli. Vi er forbi tiden der vi spør oss selv "om" vi skal bruke kunstig intelligens. Spørsmålet er "hvordan" vi skal bruke det.
Er det noen som savner sentralborddamene? LEDER: Kunstig intelligens kommer neppe til å gjøre oss alle arbeidsledige, men teknologien vil definitivt påvirke hvordan vi utfører mange oppgaver. Spørsmålet er ikke hva vi skal bruke det til, men hva vi ikke skal bruke det til.
Mer strategi og digitalisering på vei fra distriktdepartementet LEDER: Ny strategi lansert, mens vi fremdeles venter i spenning på fremleggelsen av de andre.
Datasentre i Norge: Er det greit så lenge det ikke er krypto der inne? LEDER: Ny veileder for kommunene skal skille seriøse datasenteraktører fra useriøse. Det er vel og bra, men er neppe nok i en tid der energibruken settes stadig mer under lupen.
La oss bruke påsken til å møtes på ordentlig igjen LEDER: Hva har pandemien egentlig gjort med oss? Og forteller påmeldingen til The Gathering noe om hva den har gjort med barna våre?
Digital motstandsdyktighet i finansnæringen IT-JUSS: I midten av desember i fjor ble det i EU vedtatt en ny forordning om digital operasjonell motstandsdyktighet i finanssektoren (DORA-forordningen). Formålet med forordningen er å skape et enhetlig europeisk regelverk for håndtering og vurdering av IKT-risiko i finansnæringen. Forordningen gjelder blant annet for banker, kredittforetak, investeringsforetak, forsikringsforetak, og en rekke andre aktører i finansnæringen.
Hvor går veien videre for Helseplattformen? Helseplattformen står overfor et strategisk vendepunkt. Det er ikke tilstrekkelig å gjøre den mer «brukervennlig». Utfordringene er mer grunnleggende enn som så.
Er vi forberedt på likestillingsfellene i den nye teknologien? KOMMENTAR: Uten et etisk og bevisst forhold til ansvarlig bruk vil kunstig intelligens kunne videreføre menneskelige fordommer, skriver Monica Paulsen i Negotia.
Kunstige og virkelige forventninger til kunstig intelligens LEDER: Vi har fått en verktøykasse som virkelig vil gjøre en forskjell. Men først må vi se forbi hypen, så lære oss å bruke den.
Ingvild Kjerkols svenneprøve som helseminister Helsepersonellkommisjonen har lagt frem sin rapport om målrettede tiltak for å effektivisere helsevesenet. Nå er det opp til statsråden å levere.
Hva gjør du hvis ditt kjernesystem kan endres med en tweet? LEDER: Vet du sikkert hvordan dine kritiske sky-tjenester virker i morgen? Hvis ikke, kan det være på tide å finne ut av det.
Kjære politikere: Ta vare på de digitale innbyggerne It-kriminelle og hackere fremstilles ofte i mediesaker som supersofistikerte og geniale agenter. De legger planer, som en skurk i en James Bond-film, før de sniker seg inn i norske it-systemer og stjeler statshemmeligheter.
Ungdom, skjermbruk, voksne og ansvar Hvis vi skal bekymre oss for unge og deres skjermbruk, bør vi bekymre oss for de riktige tingene – og ta voksen-ansvar der det virkelig er nødvendig.
Vi kan løse floken for ikke-digitale Historien til Johannes Joner og rapporten fra Forbrukerrådet, som begge har vært omtalt i NRKs kanaler den siste tiden, viser omfanget av utfordringene med digitalt utenforskap. Med digitale fullmaktsløsninger kan vi løse noen av flokene for den enkelte. I tillegg vil det gi milliardgevinst for samfunnet.
Nytt år og nye rettigheter til deg som digital forbruker Det er et nytt år, og da trår ofte endringer i eksisterende lover i kraft fra og med 1. januar. Dette gjelder også ny lovgivning som har blitt vedtatt i løpet av året. Er man opptatt av ny lovgivning og moderne lovgivningsteknikk er det altså på nyåret man må følge med.
Tusen og en KI Vi må spørre oss selv hva poenget er med å automatisere alt, når det endrer vårt grunnleggende syn på svært dyrebar kompetanse.
Ansvaret for digitaliseringen må flyttes til Næringsdepartementet! Digitaliseringen i og av forvaltningen, og gjennomføring av den næringsrettede digitalisering, bør flyttes til Næringsdepartementet.
Er byråkrati baksiden av digitaliseringsmedaljen? LEDER: Et hjertesukk om vår nye digitaliserte hverdag.
E-helsepolitikken – en tsunami er på vei Regjeringens e-helsepolitikk står like støtt som en koloss på leirføtter: Tilsynelatende mektig, men på usikker grunn.
Kald kriseforståelse nødvendig for en grønnere hverdag Vi er ikke villige til å investere oss inn i en grønnere hverdag, men vi kan alltids spare oss inn i en.
En e-helsepolitikk i strategisk spagat EHIN 2022 ble åpnet med at statsråd Ingvild Kjerkol abdiserte som helseminister.
Vi kan få krympflasjon i skyen Det kan lønne seg å følge godt med på innholdet i tjenestene du betaler for framover.
Alternativt forslag til ny nasjonal e-helsestrategi E-helse direktoratets forslag til ny nasjonal e-helse strategi frem til 2030 har feil fokus og manglende ambisjon.
Regjeringen innfører hvileskjær i digitaliseringen Regjeringens retorikk om satsing på digitalisering faller igjennom i møtet med virkeligheten. Det gir stor fallhøyde.
Skal vi løse digitalt utenforskap i Metaverse? Det er vanskelig å forstå eller forsvare ressursbruken på Metaverse istedenfor arbeid med digitalt utenforskap.
Regjeringen taler med to tunger til datasentrene LEDER: Det er er framstår merkelig å videreføre en strategi, og samtidig så usikkerhet om forutsigbarhet.
Ikke gå i mangfoldsfella Varige endringer i techbransjen kommer ikke hvis vi kun anser mangfold som et lønnsomhetsspill: vi må forstå de språklige dimensjonene også.
Digitalt magaplask fra Støre, Vedum og distriktsministeren Både bransje og interesseorganisasjoner vender tommelen ned til regjeringens forslag til statsbudsjett.