TEST: Samsung Galaxy Tab 7.7 vs Note - Nær perfekte nettbrett

Samsung lanserte nylig sin 7,7 tommers nettbrett. Vi sammenligner med deres hybridmodell Note. Nå gir det mening å ta med nettbrett overalt.

Publisert Sist oppdatert

Etter at nettbrettmarkedet ble revitalisert for to år siden, har det vært mange som har villet være med på løpet. Mobiltelefoner med diger skjerm, eller pc-er uten tastatur – en viktig produktgruppe er det uansett.

Samsung har vært den ivrigste til å finne ut av mulighetene, og har for øyeblikket mobile skjermer fra 3 til nesten 11 tommer. I høst kom et enestående format i deres Galaxy Note med fem tommer, og i midten av februar et 7,7-tommers nettbrett.

Vellykket

Det er 7,7-tommeren som er mest interessant fordi den er det mest vellykkete nettbrettet så langt. Problemene med de tidligere nettbrettene rundt ti tommer er at de var tunge, litt for store til å passe inn sammen med noe som helst annet av utstyr og litt tungdrevne.

Ikke slik med Tab 7.7. Responsen er rask og umiddelbar. Vi klarte å provosere fram litt forsinket skifte fra høyde- til breddevisning med en serie hyppige skifter på grenser til risting, men det var fra brøkdelen av et sekund til en litt større brøkdel av et sekund. Som enhåndsbrett fungerer det glimrende.

Følgesvenn uka lang

Batterilevetiden var den vi egentlig fryktet mest med den store Amoled+-skjermen med en oppløsning på 1280x800. Helt uten grunn. Vi lot den bli med i tilkoplet modus med 3G+ og WLAN 802.11abgn, og klokket den inn på seks dager med daglig surfing, sjekk av e-post og sosiale medier.

Ikke uventet er den en glimrende ebokleser. Ebok-appene demper lyset og imiterer digitalblekk, og selv om den ikke er like god i sollys som en dedikert e-bokleser, klarer ikke vårsola ødelegge lesingen på tab 7.7.

Hovedkonkurrenten til Tab 7.7 kan fint vise seg å være Amazon Kindle Fire, som er eksepsjonelt aggressivt priset. Den er til gjengjeld tregere, har dårligere respons, er kun tilgjengelig i USA og bare tilpasset applikasjonsbutikken til Amazon. Android Market er betydelig mer åpent og med et større utvalg av apper, mange nyttige. Introprisen er lik større nettbrett, og da er det håp om at den vil droppe i pris eller pakkes i en lekker 3G-kampanje av en teleoperatør snart.

Tab-en veier 340 gram, 85 gram lettere enn Kindle. Kameraet er bare 3 megapiksler, men klarer 720p-video og tar ok bilder. Lyden er på plussiden, og takler helt fint mp3 og flac. 16 gigabyte lagring kan suppleres med SD-kort. Den kjører foreløpig Android 3.2, og deler prosessoren Arm Cortex 9 i 1,4 GHz med Note.

Hybrid i det meste

Note-en er en stor mobiltelefon. Ikke større enn at den fint går i norske allværsjakkelommer eller i en høvelig veske til cocktail-drakten. Riktignok er det ikke plass til så mye annet.

Note har egne tegne- og notisprogrammer som krotere og kreative vil like. Med fingring eller medfølgende penn (integrert så godt at vi brukte litt tid på å finne den) kan det skrives og tegnes. Kombinert med den innebygde foto-appen eller Adobe Photoshop Express og et fantastisk innebygd 8 MP-kamera er det «gefundene fressen» for den fotointeresserte. Video støtter 1080p.

«Keep your charger close»

Den store ulempen er batterilevetiden til Note. Den enorme skjermen sluker strøm, og trådløskoplingene 3G+ og tar sitt. Daglige ladinger er nødvendig, og en konferansedag med kvitring og digitalsamarbeid betyr lading til tetid om man vil ha mobilfølge til middagen. Til gjengjeld er den et mobilfølge som har alt, inkludert fm-radio.

Amoled+-skjermen er så skarp og slående fargerik som vi bare ønsker og forventer av skjermtypen. Ikke helt uten forbehold riktignok. Av og til blir apper og bilder laget for mer dempete skjermvarianter så overdrevent, glorete og kunstig at det minner om Aker Brygge en lørdagskveld.

Konklusjon

Tab 7.7 er sannsynligvis det perfekte nettbrettet for den som synes ti-tommer blir for stort, tungt og tregt. Den er rask og neve-/lommevennlig. Om brettet likevel er for stort, er Note et godt valg. Vi vil riktignok tilråde å ha en god, liten mobiltelefon i tillegg til Note. For eksempel Sony Ericsson Xperia Mini.

Samsung GT-P6800 Galaxy Tab 7.7

Pris: 4259 kroner inkl. mva

Internett: www.samsung.no

Karakter: 6 av 6

Pluss: Rask, responsiv, lett, fantastisk skjerm, brukervennlig

Minus: Ingen spesielle

Samsung GT-N7000 Galaxy Note

Pris: 4529 inkl. mva.

Internett: www.samsung.no

Karakter: 5 av 6

Pluss: Stor skjerm, innovativ hybrid

Minus: Batterisluker, høy pris