Slåss mot smarturbakgrunner

Store urprodusenter som Omega, Tissot og Certina er lei av kopibakgrunner.

Hvem har vel ikke blitt tilbudt flotte armbåndsur på ferie i sydligere strøk? For en slikk og ingenting kan du bli eier av et nesten helt ekte Tissot-, Rolex eller Omega-ur. Same, same, but different.

Omtrent like lenge som kopiene har florert, har urprodusentene gjort det de kan for å bli kvitt dem. De senere årene har det blitt vedtatt stadig strengere lover for å komme kopieringen til livs, uten at det ser ut til å ha hatt all verdens effekt.

Og nå ser det jammen ut til at urprodusentene har fått enda et problem å hanskes med, eller i alle fall noe mer å irritere seg over.

Tar opp kampen

Flere av de store urprodusentene har nemlig bestemt seg for å gå til kamp mot utviklere av digitale urskiver til smartur. Bare fordi selve smarturene gjerne er ganske ulekre, trenger ikke urskiva å være like lite pen.

Med Android Wear er det en relativt smal sak å bytte ut bakgrunnen på smarturet, om du nå vil designe det selv, eller om du vil laste ned bakgrunner av ymse slag.

Ikke overraskende har flere valgt å både lage og dele urskiver som er kopier av det vi normalt sett finner på dyre armbåndsur fra urprodusenter som Omega, Rolex, Tag Heuer og Mondaine.

Fjern eller betal

Ifølge TorrenFreak har en rekke nettsider og privapersoner den siste tiden mottatt brev om at de umiddelbart må fjerne kopier av smarturskiver fra nettet og app-butikker. Blant produsentene som har sendt ut slike brev er blant annet IWC, Panerai, Omega, Fossil, Armani, Michael Kors, Tissot, Certina, Swatch, Flik Flak og Mondaine.

I brevet får urskiveutviklerne 24 timer på seg til å komme med et svar til produsentenes advokater. Gjør de ikke det trues det med søksmål for å ha krenket produsentenes varemerkerettigehter.

En av utviklerne av urskiver til Android Wear, FaceRepo, fortalte TorrentFreak at de allerede har fulgt kravene de mottok, og fjernet urskivene.

- Til tross for at noen av urskivene vi fikk krav om å fjerne ser veldig kule ut, og er laget av designere med mye talent, er vi enige i at de som eier merkevarene har rett til forsvare produktet sitt, sier en talsperson for FaceRepo. 

Hvorvidt urprodusentene også har kommet med krav om at Google og andre smarturprodusenter skal hjelpe til å bli kvitt problemer vites ikke.

Mange å ta av

Det skal ikke mange søkene til på Googles Play-butikk før det dukker opp urskiver som er åpenbare kopier av urskivene fra langt dyrere armbåndsur enn de som leveres med Android Wear.

Vi tror neppe at urprodusentene mener at noen vil tro at et rimelig smartur er et dyrt armbåndsur bare fordi urskiven ligner litt, men det kan være andre grunner til at produsentene reagerer.

Kanskje den viktigste er at flere av de store luksusprodusentene selv går med planer om å utvikler smartur. Tag Heuer er en av produsentene som har bekreftet at de jobber med smartur, og da i en helt annen prisklasse enn det vi har sett så langt.