NYHETER:

Youtube. Skjermdump.
YOUTUBE: Google er lei av at brukere blokkerer annonser på Youtube. (Foto: Skjermdump).

Youtube går etter apper som blokkerer reklame

Googles Youtube-videostreamingtjeneste har prøvd en stund å stoppe tredjeparter fra å blokkere tilgangen til annonsene sine.

I august 2023 genererte Youtube popup-meldinger når nettlesere med annonseblokkere ble brukt til å spille av videoer, og advarte brukere om at videoavspillingen deres ikke ville kjøre med mindre disse annonseblokkeringene ble deaktivert.

Nå indikerer en ny Youtube-støtteside som ble lagt ut på mandag, at tredjeparts Youtube-apper som også prøver å stenge annonser, vil få lignende behandling.

Blokkerer tilbake

Den nye meldingen sier at folk som bruker tredjepartsapper som blokkerer Youtube-annonser, kan oppleve bufring når de prøver å streame videoer. De kan også se feilmeldingen «The following content is not available on this app» når de prøver å se videoer.

Youtube uttalte årsakene til å slå ned på tredjeparts annonseblokkerende apper:

– Vi vil understreke at betingelsene våre ikke tillater at tredjeparts apper slår av annonser, fordi det forhindrer at skaperen blir belønnet for seertall. Annonser på Youtube bidrar til å støtte skapere og la milliarder av mennesker over hele verden bruke strømmetjenesten.

Meldingen la til at hvis noen tredjeparts apper bryter API-vilkårene for bruk, «vil vi iverksette passende tiltak for å beskytte plattformen vår, skapere og seere».

Krever abonnement

Den eneste offisielle måten å kvitte seg med annonser på Youtube er å kjøpe et abonnement på Youtube Premium. Det koster for øyeblikket 119 kroner i måneden. Studenter må ut med 69 kroner, mens et familieabonnement koster 179 kroner for inntil fem personer på samme bostedsadresse.

Det virker som Google prøver sitt beste for å holde inntektsstrømmene i gang med Youtube, enten ved å kjøre annonser eller med Premium-abonnementer.