PC I IPAD-DRAKT: På tide å bytte ut Mac-en med en iPad Pro til hverdags? (Foto: Apple)

iPad Pro nærmer seg pc-status

Apple har lansert ny iPad Pro med 10,5-tommers skjerm. iPad Pro beveger seg nå et steg nærmere full pc-status.

Den eksisterende iPad Pro med 12,9-tommers skjerm er også kommet i ny versjon, med de samme forbedringene som 10,5-tommersmodellen byr på, mens den tidligere 9,7-tommers iPad Pro ikke lenger er å finne i Apples produktutvalg.

iPad som hoved-pc?

iPad Pro er naturligvis fortsatt et nettbrett. Men ikke minst takket være oppdateringen av Apples mobil- og nettbrett-operativsystem iOS til versjon iOS 11 kan det bli enda mer aktuelt enn før å bruke iPad Pro som hoveddatamaskin. Om ikke for alle, så i hvert fall for en del brukere.

Apples nettbrettfamilie iPad var en stor suksess etter lanseringen i 2010 og har hatt betydelig innflytelse på utviklingen av nettbrett-konseptet i årene etterpå, også på andre plattformer. Mange Android-nettbrett ligner til forveksling på iPad.

På Windows-plattformen har imidlertid mange produsenter satser mer på hybridløsninger der man enkelt kan bytte funksjonalitet fra nettbrett til pc og tilbake igjen, med det samme Windows-operativsystemet begge steder.

Dette har fått en del til å hevde at Apple burde kjøre den samme linjen og sørge for full macOS-funksjonalitet også på sine nettbrett, en diskusjon som har skutt fart etter at Apples iPad-salg har begynt å svekkes.

Separate operativsystemer

Apple har imidlertid forsvart sin løsning med separat operativsystem på Mac og iPad (og iPhone, for den saks skyld). Full utnyttelse av nettbrettfordelene får man best ved at operativsystemet er maksimalt tilpasset nettbrett med fingerstyring, ifølge Apple.

Og pennstyring, kan vi vel tilføye etter lanseringen av nye iPad Pro 10,5. Riktignok har de to tidligere iPad Pro-modellene også vært tilpasset bruk av penn, men dette blir kraftig forbedret takket være kombinasjonen av maskinvareforbedringer og utvidet funksjonalitet når iOS 11 kommer.

Selv om den nye iPad-en og den nye operativsystem-versjonen ble lansert samtidig, under åpningen av Apples globale utviklerkonferanse WWDC mandag 5. juni, kommer de ikke på markedet helt synkront. De nye iPad Pro-nettbrettene er i salg allerede nå, mens det bare er en utvikler-beta som er tilgjengelig av iOS 11. En offentlig beta kommer senere i juni, og den ferdige versjonen av iOS 11 blir først klar til høsten.

Det betyr at en del av de nye funksjonene til nye iPad Pro som Apple nå har demonstrert, i praksis ikke blir tilgjengelig for folk flest før til høsten. Dette inkluderer noen av nøkkelfunksjonene knyttet til det med å bruke iPad Pro som hoved-pc.

Maskinvare-forbedringer

Først litt om maskinvareforbedringene av iPad Pro-konseptet.

iPad så som sagt dagens lys i 2010, og den første modellen med Pro i navnet kom høsten 2015. Den var mye større enn den vanlige 9,7-tommers iPad-en, med høyoppløst Retina-skjerm på 12,9 tommer, og den utmerket seg med en ny smart-kontaktløsning for tilkobling av tastatur – slutt på Bluetooth-fikling – samt mulighet for pennstyring med den nye Apple Pencil. Den var også utstyrt med fire stereohøyttalere.

MED OG UTEN TASTATUR: Utstyrt med tastatur (tilbehør) blir iPad Pro nå enda mer lik en vanlig bærbar pc. (Foto: Apple)

Et flott nettbrett, men mange – inkludert undertegnede – syntes den var litt for stor og tung. Med Create-tastatur fra Logitech ble den til en slags semibærbar pc på halvannet kilo.

Et halvår senere kom mange av de samme egenskapene i en nedskalert iPad Pro, basert på den tradisjonelle iPad-skjermstørrelsen på 9,7 tommer.

Hva betyr det at Apple nå har lansert en oppfølger med skjerm på 10,5 tommer?

For det første er det verdt å merke seg at selv om skjermstørrelsen er økt fra 9,7 til 10,5 tommer, som ifølge Apple gir 20 prosent større skjermflate, er de ytre målene bare ørlite grann større enn 9,7-tommers iPad Pro. Vi snakker om 250,6 x 174,1 x 6,1 mm – tykkelsen er ikke økt. Vekten er økt med bare vel 30 gram, og nettbrettet er fortsatt lettere enn dagens «vanlige» iPad 9,7-modell uten Pro i navnet.

Nye 10,5-tommers iPad Pro veier 477 gram, mens 12,9-tommeren ligger på 692 gram – begge tall gjelder versjonene med SIM-kort.

Apple hevder at den økte skjermstørrelsen gir bedre skjermtastatur, og at den lille økningen i fysisk størrelse også bidrar til at det nye, eksterne tilbehørstastaturet er vesentlig bedre å skrive med.

10,5-tommersskjermen har litt høyere oppløsning enn hos 9,7-tommers-forgjengeren, 2.224 x 1.668 piksler mot 2.048 x 1.536 piksler, men med samme pikseltetthet på 264 piksler per tomme. Den samme pikseltettheten har også 12,9-tommers iPad Pro, med en oppløsning på 2.732 x 2.048 piksler.

Viktigere er det at iPad Pro-skjermene har fått en ny skjermteknologi som Apple kaller ProMotion. Dette innebærer at raskeste oppfriskningstakt er økt fra 60 til 120 Hz, som ifølge Apple skal gi dramatisk forbedring av skjermopplevelsen – med mykere og mer responsiv skjermvisning og bevegelser.

FAMILIEN: Den nye iPad Pro-familien består av en 10,5-tommers modell og en på 12,9 tommer. (Foto: Apple)

Dette bidrar også til å øke responsen til Apple Pencil, nå oppgitt til 20 millisekunder. Ved bruk av Apple Pencil kan man nå skrive for hånd, mens teksten likevel er søkbar.

Oppfriskningstakten er for øvrig dynamisk, hvilket vil si at den endrer seg i takt med hva som vises på skjermen.

Lysstyrken på iPod Pro-skjermene er økt til 600 nits med P3-basert fargeomfang, som blant annet gir livligere farger i grønt og rødt.

Takket være den nye A10X Fusion Chip, som Apple kaller den nye prosessorbrikken i de nye iPad Pro-modellene, hevder Apple at prosessorytelsen er 30 prosent raskere enn før og at grafikken er 40 prosent raskere. Vi snakker om en seks-kjerneprosessor med full 64-bitsarkitektur.

Apple har tidligere fått kritikk for å levere mobiler og nettbrett med svært lite lagringsminne på de rimeligste modellene, spesielt med tanke på at lagringsplassen ikke kan utvides med minnekort. Laveste lagringskonfigurasjon på de nye iPad Pro-ene er økt til 64 GB, etterfulgt av 256 og 512 GB.

Den tidligere 12,9-tommers iPad Pro har ligget litt på etterskudd når det gjelder kameraoppløsning, på åtte megapiksler, mens 9,7-tommers iPad Pro var utstyrt med samme 12-megapikslers kamera som iPhone 7. Begge de nye iPad Pro-modellene har nå 12-megapikslers kamera.

Men uten dobbeltobjektivet som man finner i iPhone 7 Plus, er 2x optisk tele og portrettfunksjonen med digitalisert myk bakgrunn ikke tilgjengelig.

Video kan tas opp i 4K-modus med 30 bilderuter i sekundet, samt Full HD-video (1080p) med 30 eller 60 bps og 720p HD-video med 30 bps.

I tillegg støttes langsom kino-opptak på 120 bps i 1080p og 240 bps i 720p.

Selfie-kameraet har oppløsning på sju megapiksler.

iOS 11 blir avgjørende

Tross alle disse maskinvare- og ytelsesforbedringene er det imidlertid først når operativsystemet blir oppdatert til iOS 11 utpå høsten en gang at potensialet i de nye iPad Pro-modellene kommer til sin rett.

Apple kaller iOS 11-oppgraderingen for den største programvarelanseringen noensinne for iPad. For mange brukere er nok de to viktigste forbedringene utvidet fleroppgave-funksjonalitet (multitasking) og tilnærmet full fil- og mappestruktur.

PRO MOTION: Apple kaller den nye skjermteknologien ProMotion – med variabel oppfriskningsfrekvens helt opptil 120 Hz. (Foto: Apple)

Apple har tidligere vært tilbakeholden med å gi iOS-brukerne full tilgang til en synlig og pc-aktig fil- og mappestruktur slik man finner det for eksempel i Windows og macOS. Noe av grunnen har vært nå avdøde Apple-sjef Steve Jobs’ analogi om at pc-er med innfløkt fil- og mappestruktur er for lastebiler å regne, men folk flest trenger egentlig bare personbiler.

Det var slik han sammenlignet pc-er og nettbrett à la iPad. For folk som primært vil sende epost, surfe på nettet, chatte og føre videosamtaler er en iPad mer enn tilstrekkelig, svært portabel, lettere å bruke enn en Mac og med tilgang til data i skyen, mente Apple.

Tradisjonelle filsystemer var et utdatert konsept, fremholdt Jobs. Folk flest har ikke noe behov for å vite hvor filene ligger. De vil bare åpne appene og få tilgang til alt de ønsker derfra, mente han.

Mange kravstore brukere har imidlertid aldri kjøpt dette resonnementet, og det er mange som har stilt krav om et mer avansert filsystem på Apples mobiler og nettbrett.

Nå får de det – om enn indirekte. I iOS 11 kommer Apple med en ny app kalt Files – Filer på norsk. Her finner man filene sine uansett hvor de lagret – om de er lagret lokalt på iPad-en, i Apples skylagring iCloud Drive, hos tredjepartstilbydere som Dropbox og så videre.

SYLTYNN: Tross forbedret skjermteknologi er skjermen på de nye iPad Pro-modellene ikke blitt noe tykkere. (Foto: Apple)

Dette sammen med en nyutviklet flytt- og slipp-løsning som fungerer over hele systemet, skal gjør det lettere å organisere tekst og bilder enn noensinne, hevder Apple.

Et viktig stikkord er Dock, som alle Mac-brukere kjenner godt, men som ikke har eksistert i iOS før. Nå kan man legge en Dock med rask tilgang til apper og dokumenter man bruker ofte. iOS 11 byr også på en nyutviklet appveksler som skal gjøre det enklere å bytte mellom par med aktive apper, brukt i Split View og nå i noe Apple kaller Slide Over.

Videre er Apple Pencil enda dypere integrert i iPad enn før

Annet iOS-nytt

iOS-forbedringene gjelder også mange andre funksjoner enn bare å gi iPad en mer pc-aktig brukeropplevelse for dem som ønsker det.

Stikkordsmessig gjelder dette ny plattform for utvidet virkelig (AR – Augmented Reality), med et nytt ARKit som utviklere kan bruke til å lage interaktive spill med virtuelt innhold over virkelige scener i omgivelsene, en omfattende videreutvikling av Apples personlige assistent Siri, der muligheten til å velge mannlig stemme på Siri bare var en liten detalj, forbedrede kamerafunksjoner og funksjoner i fotoprogrammet Bilder, med portrettmodus og optisk bildestabilisering, Live Photos med Lang eksponeringstid for å gjøre bevegelse mer realistisk, mulighet til å betale med venner med Apple Pay, som vi i Norge ennå ikke har sett snurten av, og en Ikke forstyrr-funksjon under bilkjøring.

Mange av de andre forbedringene i iOS 11 kommer Macworld.no tilbake til. I denne omgang er det viktigste å få fastslått at operativsystemet sammen med maskinvareforbedringene av iPad Pro-modellene etter alt å dømme vil gjøre at flere enn før kan velge Apples nettbrett som sin viktigste datamaskin.

Men ikke før til høsten, altså.

Prisene

10,5-tommers iPad har en startpris på 6.990 kroner, mens 12,9-tommersversjonen starter på 8.990 kroner.

10,5-tommeren med 256 GB lagring koster 7.990 kroner, mens modellen med 512 GB koster 9.990 kroner.

12,9-tommeren med 256 GB lagring koster 9.990 kroner, mens 512 GB-modellen koster 11.990 korner.

Merk at alle disse prisene er modeller som bare har WiFI. Ønsker man plass til SIM-kort, koster alle konfigurasjonene 1.500 kroner ekstra.  Det bidrar til at dyreste 10,5-tommers iPad Pro koster 11.490 kroner og dyreste 12,9-tommers iPad Pro koster 13.490 kroner.

Den billigste inngangsbilletten til iPad-verdenen er fortsatt den vanlige iPad – også kalt femte-generasjons iPad – som ble lansert i mars til en pris fra 3.690 kroner.