HAIR FORCE ONE: Graig Federighi er en dyktig foredragsholder med en god porsjon selvironi. (Foto: Apple)
HAIR FORCE ONE: Graig Federighi er en dyktig foredragsholder med en god porsjon selvironi. (Foto: Apple)

De 20 mektigste hos Apple - Del 7: Den sveisne Craig Federighi

Selv om ingen kan trollbinde sitt publikum slik Steve Jobs kunne, har Craig Federighi på kort tid seilt opp som en av de mest populære keynote-talerne hos Apple. 

Publisert Sist oppdatert

I denne artikkelserien presenterer vi de 20 mektigste personene i Apples ledelse.

Mens president Obama flyr rundt i Air Force One, kan Apples programvaresjef Craig Federighi smykke seg med en hårpryd som han selv har kalt «Hair Force One». Selvironiske replikker er blitt ett av kjennemerkene til Federighi, som på kort tid er blitt en av favorittene blant dem som holder åpningertaler – keynote-taler – under Apples lanseringsshow.

I kjølvannet av Jobs

Det knyttet seg jo stor spenning til hvordan disse viktige begivenhetene hos Apple ville bli etter at presentasjonsveteranen Steve Jobs ikke lenger kunne stå på scenen. Hans etterfølger Tim Cook mangler mye av den karismatiske image som Jobs brukte til å trollbinde sitt publikum. Selv om Cook kanskje har gjort det bedre enn mange fryktet under sine presentasjoner, har han også vært flink til å dytte frem andre i Apple-apparatet, og den fremste blant disse nye er nok Craig Federighi.

Etter en ganske anonym tilværelse hos Apple gjennom mange år ble Federighi utnevnt til programvaresjef og medlem av toppledelsen høsten 2012. Han sitter med hovedansvaret for utviklingen av operativsystemet både til Mac, iPhone og iPad, og har fått mye av æren for – eller skylden for, alt ettersom – den mer minimalistiske designen av operativsystemet og brukergrensesnittet på Apples enheter.

Federighi kom til Apple i 1996 etter datautdanning ved University of California. Han sluttet etter bare tre år, men kom tilbake i 2009 .

Etter en serie av OS-lanseringer er han nå blant Apples mest populære presentatører, både under lanseringer og blant deltakerne på Apples årlige utviklerkonferanser.

Federighi er for øvrig en stor fan av det gamle kanadiske bandet Rush.

(Artikkelforfatteren, Roberta Alidori, er skribent hos britiske Macworld. Artikkelserien er oversatt og bearbeidet med en del tilføyelser av Toralv Østvang.)

 

Del 1: Motedronningen Angela Ahrendts

Del 2: Organisatoren Tim Cook

Del 3: Altmuligmannen Eddy Cue

Del 4: Motemannen Paul Deneve

Del 5: Kommunikatoren Steve Dowling

Del 6: Brukergrensesjef Alan Dye