Foto: Apple

End-to-end kryptering for iCloud-backup

Apple gir deg mulighet for virkelig å sikre dine data, men tenk deg godt om først.

Publisert Sist oppdatert

Apples iCloud-tjeneste får ekstra lag med beskyttelse.

Den nye tjenesten kalles Advanced Data Protection, og bringer det samlede tallet på beskyttede tjenester opp til 23. Det er altså spesielt muligheten for å kryptere iCloud-backup av maskinvare som er spesielt interessant for de med utvidete behov, slik som journalister eller diplomater og liknende.

Krypteringen er fra ende til ende, og det betyr at Apple ikke har tilgang til disse datene, og heller ingen bakdør eller master-nøkkel for å dekryptere dataene dersom du mister nøkkelen. Det er altså med stor omhu at man skal gå inn for dette alternativet. Vær også oppmerksom på at tjenestene for kalender og epost ikke er omfattet av ende-til-ende kryptering siden det ligger i deres (og protokollenes) natur at man er avhengig av tredje-part for å kunne tilby disse.

To andre nye tilbud vil også være av interesse: Først, muligheten for å kunne benytte maskinvare-nøkler for autentisering, slik som YubiKey. Dette gjelder såvel NFC-nøkler (for eksempel mot en iPhone) som varianten som kobles til en fysisk port.

I tillegg lanseres tjenesten iMessage Contact Key Verification, som vil varsle deg dersom mistenkelig aktivitet fra en tredjepart oppdages med mistanke om spionasje eller overvåkning av meldingstjenesten.

Merk at tjenesten tilbys først i USA (for deltakere av Apple Beta Software Program allerede nå, om ønskelig), og ellers i løpet av det kommende året 2023.

Via Apple