UWB: Første anvendelsesområde er AirDrop (Foto: Apple)

Apples hemmelige lokasjons-chip

De nye Phone 11-modellene er de første smarttelefonene med ultrabredbånd for romforståelse gjennom den mysteriøse U1-brikken. Nordic Semi har laget UWB-chips en stund allerede.

Publisert Sist oppdatert

Apples nye iPhone 11-serie er nå på markedet.

De fleste lokkes av bedre kamera og batteri, men det finnes også en liten hemmelighet under skallet som kan få stor anvendelse etter hvert.

Ultra-bredbånd

I disse telefonene finnes det en UWB-brikke (ultra-wideband) kalt U1, med romforståelse. Apple har utviklet den nye U1-chipen, som bruker ultrabredbånd for å registrere den nøyaktige plasseringen til andre U1-utstyrte Apple-enheter. 

Med U1 og iOS 13.1 kan du peke iPhonen mot en annen, og AirDrop vil prioritere den enheten, så du kan dele filer raskere. I AirDrop-brukergrensesnittet vil denne enheten komme til toppen. iOS 13.1-oppdateringen ble sluppet igår.

Men UWB kan også få anvendelse i kulissene, for eksempel for å registrere tilstedeværelse og bevegelse, og dessuten gi mer presis innendørslokasjon enn det Bluetooth kan gjøre idag. Er du på en flyplass, for eksempel, kan det bety bedre orienteringsmulighet. ikke ulikt GPS utendørs. 

UWB er en radioteknologi som opererer med veldig høy båndbredde (>500 MHz), og skal dermed i mindre grad oppleve forstyrrelse mot andre radiosignaler. UWB vil også være sikrere, men ikke minst også ha retningsforståelse. 

For litt siden ble det lekket detaljer fra iOS-kildekoden som tilsier at Apple har utviklet en sporings-tag som antakelig vil konkurrere direkte mot Tile – men formodentlig også ha UWB-teknologi. Nå er denne ikke et nytt fenomen, og Nordic Semi har laget UWB-brikker for ulike industrielle anvendelser en stund (sporing av utstyr, for eksempel), men for Tiles vedkommende har det ikke funnets mobiltelefoner med denne muligheten. Før nå.

Et annet norsk selskap, Novelda, lager radiosensorer kalt XeThru, som er basert på UWB, og som kan brukes til både å registrere tilstedeværelse gjennom pustebevegelser, men også menneskelig bevegelse generelt. Dette har funnet sin anvendelse allerede gjennom overvåkingsutstyr for spedbarn i medisinsk sammenheng som kuvøser (se video nedenfor).

Antakelig vil vi se mere til UWB fremover (selv om det nok blir skjult) for eksempel innen samme anvendelsesområde som radiofyr (beacons) for både innendørsnavigasjon og -orientering, men også i kommersiell sammenheng for å sende målrettet informasjon som meldinger i butikker og liknende. UWB har langt større båndbredde enn Bluetooth, og har dermed også en viss datakapasitet. 

Via WIRED