MOT SLUTTEN: Denne logoen vil dukke opp stadig sjeldnere på pc-er og mobile enheter. (Skjermdump: Computerworld)

Slik vil de begrave Flash

Google, Microsoft og Mozilla har kjøreplanen klar for hvordan de vil trappe ned bruken av Adobe Flash. Apple vil ikke si noe.

Adobe kunngjorde i sommer at selskapet vil slutte å distribuere sin Flash Player i 2020. Dette vil gi andre sentrale aktører i databransjen god tid til å gjennomføre en stegvis overgang til nye Web-standarder som HTML5 og WebGL.

Dette innebærer at Adobe Flash Player kommer til å være tilgjengelig lengre enn mange har trodd. En Gartner-talsperson uttalte for eksempel allerede i 2011 at Adobe Flash neppe ville leve lenger enn til 2014 eller 2015. I så måte vil Flash-dødsleiet vare mye lengre enn spådd.

De som påvirkes sterkest av Adobes ventede beslutning om å skrinlegge Adobe Flash Player for godt, er leverandørene av nettleser-programvare. De fire store, Apple, Google, Microsoft og Mozilla, har i varierende grad signalisert hvordan de vil takle omleggingen.

Amerikanske Computerworld har tatt for seg de fire selskapenes kjøreplaner for tilpasningen til en Flash-fri framtid.

Microsoft

Microsoft-ledelsen har signalisert en firestegsplan for nedtrappingen av Flash.

Fra nå av og et stykke inn i 2018 vil Microsofts nettleser Edge spørre om tillatelse til å kjøre Flash på de fleste nettsteder første gang det aktuelle nettstedet blir besøkt.

Den andre Microsoft-nettleseren, Internet Explorer, vil tillate Flash uten begrensninger.

 En gang mellom midten av og sent i 2018 vil Edge bli oppdatert med krav om at brukeren må godkjenne hver Flash-sesjon.

Fortsatt blir det ingen begrensninger i Internet Explorer.

Fra midten av eller sent i 2019 vil både Edge og Internet Explorer sørge for at Flash-støtten er slått av som standardinnstilling. Brukerne må manuelt restarte Flash-støtten i begge nettleserne for å se Flash-basert innhold. Edge-brukerne må godkjenne Flash-bruken på de enkelte nettstedene.

I slutten av 2020 vil Flash bli stengt både for Edge- og IE-brukere. 

For øvrig vil Windows 7 ikke lenger støttes etter 14. januar 2020, og fra da av vil Internet Explorer bare støttes i Windows 8.1 og Windows 10.

Google

Google har også bestemt seg for en trinnvis nedtrapping av Flash-støtten.

Siden i fjor har Googles nettleser Chrome hatt som standardinnstilling at Flash er avslått. Bruken har vært begrenset til ti bestemte nettsteder, blant annet Amazon, Facebook og Youtube, og bare med brukernes godkjennelse.

Rundt juli 2018 og i tilknytning til lanseringen av Chrome 66 vil nettsteder som fortsatt bruker Flash, bare kunne oppsøkes hvis brukeren sier ja til Flash. Godkjennelsen må gjentas hver gang nettleseren blir startet om igjen.

Ett år senere, fra lanseringen av Chrome 87, vil Google fjerne alle muligheter til å kjøre Flash i nettleseren. Det innebærer slutten på et 12 år gammelt symbiotisk partnerskap mellom Chrome og Adobe Player.

Mozilla

Mozilla starter nedtrappingen av Flash-støtten nå, med lanseringen av Firefox 55. Her vil brukerne ha som valgmulighet å huske Flash-oppsettet for hvert aktuelle nettsted, har Mozilla fortalt i sin kjøreplan.

Utrullingen av den nye Firefox-versjonen kan imidlertid ta noe tid. Mozilla har for vane å spre utrullingen av omfattende endringer over litt lengre tid, med mulighet for å stanse prosessen og dermed begrense skadene hvis det skulle dukke opp problemer underveis.

En eller annen gang i siste halvdel av 2018, når selskapet ruller ut Firefox-versjonene 61-64, vil nettleseren ikke lenger være i stand til å huske Flash-innstillingene. Brukerne må aktivere innstikksmodulen i hver enkelt nettlesersesjon.

Tidlig i 2019 vil Firefox begynne å vise advarsler om nettsteder som fortsatt bruker Flash, og noen måneder senere vil Flash-støtten bli skrudd helt av som standard. Men brukerne vil fortsatt kunne endre innstillingene her.

Tidlig i 2020 blir det helt slutt på Flash-støtten, bortsett fra i versjonen myntet på storbedriftene, Firefox ESR. Ved utgangen av 2020 vil ingen Firefox-versjon lenger være i stand til å laste inn Flash Player.

Apple

Apple legger av prinsipp aldri frem noen kjøreplaner for hva de kommer til å gjøre og har heller ikke gjort det når det gjelder Adobe Flash Player. På den andre siden vet vi jo allerede hva Apple vil gjøre, for selskapet har i praksis sluttet å støtte Flash for lengst.

Skilsmissen kom allerede i 2010, da daværende Apple-sjef Steve Jobs gikk til frontalangrep på Flash og dømte Flash-koden nord og ned.

Siden den gang har Apple hatt liten befatning med Flash, men vært desto mer aktiv i kampen mot Flash.

ADVARSEL: En advarselsmelding fra Adobe Flash Player. (Ill.: IDGs nyhetstjeneste)

For eksempel har Flash aldri sluppet inn på enemerkene til iOS, operativsystemet for Iphone og Ipad. Apples nettleser Safari har på mobile enheter vært Flash-fri sone.

I operativsystemet for Mac-ene, macOS, tidligere OS X, har Flash vært lite velkommen. Allerede i 2010 sluttet Apple å la Flash være inkludert i Safari-utrullingene. Brukerne måtte laste ned innstikksmodulen selv.

I 2012 var Apple først ute med automatisk å fjerne utdaterte Flash-versjoner fra nettleseren sin, og året etter kunne brukere av bærbare Mac-er oppleve at Flash-innhold på nettsidene frøs inntil brukerne klikket for å aktivere Flash-modulen. Dette ble angivelig gjort for å minske sløsingen med strømforbruket, som Flash er blitt beskyldt for å forårsake. I 2016 var standardinnstillingen i Safari at Flash-støtten var avslått.

Etter at Adobe i sommer kunngjorde gravleggingen av Flash i 2020, har det vært helt stille fra Apple om planene videre. Mye av koden til Safari-nettleseren kommer fra åpen kildekode-prosjektet Webkit, og i et blogginnlegg herfra er det blitt meldt at Apple samarbeider med Adobe, bransjepartnere og utviklere om å gjennomføre overgangen.

Noe mer har ikke Apple informert om når det gjelder den videre avviklingen av Flash, men det er trolig trygt å anta at Safari vil forby enhver kjøring av Flash-basert innhold lenge før Apples konkurrenter i nettlesermarkedet gjør det, skriver Computerworld.