MACBOOK: Med ny USB-C-port. (Foto: Macworld USA)
MACBOOK: Med ny USB-C-port. (Foto: Macworld USA)

Nye MacBook mot røkla

Apples nye MacBook sprenger grenser - men hvordan klarer den seg mot det konkurrentene har å stille opp med? Sjekk tabellen.

Publisert Sist oppdatert

Apple overrasket alle med en banebrytende, ny MacBook på mandag. Ikke det at det var helt uventet - tidligere lekkasjer og 3D-rendringer avslørte på mange måter det meste. Men rykter er rykter, så det er først når disse materialiserer seg som ferdige produkter at man kan sette dem under lupen.

Hovedoppslaget med denne modellen er ikke at den kommer i tre farger (inkludert gull), men hvor lett den er, at den er viftefri (Apples første viftefrie bærbare – akkurat som den første Macintosh fra 1984 også var vifteløs), de nye teknologiene den introduserer med haptisk trackpad, asymmetriske battericeller og helt ny tastaturtype, og selvfølgelig fraværet av alle andre utvidelsesporter enn den flunkende nye og symmetriske industri-standarden USB Type C.

Intel Core M

Når det gjelder bærbarhet er dette Apples toppmodell, og angiveligvis også verdens mest energieffektive bærbare. Nye MacBook kjører på en femte generasjons Intel Core M-prosessor med kun 5 W forbruk. Dette er en Broadwell-type prosessor på samme måte som Core i3/i5/i7, men i den strømgjerrige enden av skalaen. Brikken brukes typisk i konvertible hybrid-pc-er. 

Konkurrentenes modeller som nye MacBook vil bli målt mot er typisk mer high end-modeller i ultrabook-klassen som Dell XPS 13, Microsofts Surface Pro 3, eller også Apples egen MacBook Air, som også ble oppdatert under den samme lanseringen. 

Det er ikke like rett frem å sammenlikne disse ulike maskinene - både XPS 13 og Surface 2 bruker langt kraftigere prosessorer. Derimot er MacBook lettest (dersom man regner inn et tastatur til Surface Pro 3) og er dessuten lydløs. Dells XPS 13 utmerker seg ved en opsjon på en utrolig høy skjermoppløsning på 3200x1800 billedpunkter, berøringsskjerm inkludert. Men det påvirker prisen, selvfølgelig.

MacBook-specs

Nye MacBook kommer i tre farger men to typiske grunn-konfigurasjoner: 1,1 (turbo-boost til 2,4 GHz) og 1,2 GHz (turbo-boost til 2,6 GHz) Intel Core M med henholdsvis 256 og 512 GB SSD-lagring.  En spesial-konfigurasjon med 1,3 GHz (turbo-boost til 2,9GHz) er også tilgjengelig. Prisen er fra 12.590 kroner. Tilgjengelighet i løpet av april, antas det.

Sammenlikning

Identiske konfigurasjoner for de ulike alternativene finnes ikke. Apples maskiner kjører OS X, de andre Windows. Med tilnærmet like spesifikasjoner er prisene ikke veldig forskjellige, men konkurrentene har fordeler når det kommer til innebygde utvidelsesmuligheter og rå kraft. Til gjengjeld vinner MacBook på bærbarhet og eleganse.

 Nettstedet The Verge har laget en oversikts-matrise over de ulike maskinene med tilgjengelige varianter der man kan sammenlikne etter beste evne. Du kan se denne her. Og en liten MacBook-teaser nederst.