MACWORLD:

Foto: EU

Mener Apples PWA-policy er regressiv

EU er ikke fornøyd med Apples planer om å fjerne støtte for progressive web apps i iOS 17.4.

Publisert

EUs DMA-legislasjon har skapt store ringvirkninger innover hos Apple.

For nå åpnes det for tredjeparts appstores innen EU for ikke å komme i konflikt med konkurranselovgivningen. Allerede har det ført til at Epic har fått tilbake sin utviklerkonto (nå faktisk i Sverige), og dermed vil Fortnite komme tilbake til iOS - i EU. 

Og det var vel her det hele begynte - konflikten om Fortnite, Epics omgåelse av Apples retningslinjer ved å sluse inntekter utenom Apples betalingstjeneste, og en årelang rettssak i USA som Epic prinsipielt tapte.

Men Apple har valgt å ikke gjøre det enkelt for europeiske utviklere som tenker i disse baner, for det er ikke bare-bare å åpne en egen appstore. Det vil kreve en del rent teknisk, men i tillegg må det betales et plattform-gebyr til Apple, i tilllegg til at Apple uansett skal ha en andel av omsetningen selv om denne nå går utenom egne betalingsløsninger. Utviklere må rapportere dette inn til Apple, og betale for privilegiet. 

Så om det kommer til å bli et reelt frislipp gjenstår å se, men kanskje aktører som Steam eller Netflix eller andre kommer til å kuratere en slik app-butikk for andre - det gjenstår å se.

Men oppi det hele viser det seg nå at Apple dropper støtten for PWA med iOS 17.4. Hvorfor? Jo, av sikkerhetshensyn. For samtidig med iOS 17.4 kommer også frislippet for nettlesere. Man kan nå selv velge hvilken nettleser man vil ha på sin mobile plattform som standard, for eksempel Microsoft Edge. 

Men for ikke å komme i fare for at slike web-apps kan brukes til å omgå for eksempel Apples betalingstollmur - ifølge konspirasjonsteorien - så droppes altså PWA-støtten helt. Apple selv hevder å ha utviklet over 600 nye APIer for å hanskes med den nye browser-friheten. Samtidig er det også slik at ikke alle nettlesere heller støtter PWA, for eksempel ikke Firefox (heller ikke på Windows). 

Men EU er, ikke overrraskende, ikke akkurat lykkelig over denne utviklingen, og truer med... (vent på det): Sanksjoner. Eller ihvertfall først en granskning. Så det kan ta tid, men ikke regn med å se PWAs igjen med det første. Du kan selvfølgelig la være å oppdatere, men det frarådes på generelt grunnlag av sikkerhetshensyn, så det er et slags tveegget sverd. 

Men bruker du egentlig web apps på iOS? Du kan lese mer om Apples standpunkt på utviklersidene deres her.

Via FT