EU: Konkurranse på samme grunnlag (Foto: Spotify)
EU: Konkurranse på samme grunnlag (Foto: Spotify)

Spotify stevner Apple til EU

Maktmisbruk og monopolvirksomhet er blant anklagene som trolig havner på bordet til EUs konkurranseminister Margrethe Vestager.

Publisert Sist oppdatert

Spotify har sendt inn en klage på Apple til EUs konkurransemyndigheter.

Den europeiske unionen har i senere tid vært tøff i utporsjoneringen av bøter for monopolvirksomhet til for eksempel Google, så saken vil ha prinsipiell interesse.

Konkret gjelder klagen at Apple, ifølge Spotifys påstand, misbruker sin markedsposisjon og kontroll over App Store til å sette regler som favoriserer dem selv på bekostning av konkurrenter som nettopp Spotify. 

Epleskatten

Det er både regelen for butikken og hvilke teknologier som kan tas i bruk i apper som distribueres der, det reageres på – men også den såkalte Apple-skatten der selskapet tar en 30 prosents andel av salgene som gjennomføres i App Store eller som in app-kjøp.

Det er spesielt de store, abonnementsbaserte innholdsleverandørene som kommer dårlig ut av en slik ordning, noe som skal være årsaken til at Netflix droppet å selge abonnementer gjennom appen.

Derimot skal det også sies at Apple har revidert reglene slik at løpende abonnement med lengre enn ett års varighet halverer selskapets andel til 15 prosent.

Mediekampanje

Ikke bare har Spotify klaget Apple inn til EU, men de har også lansert en aldri så liten opplysningskampanje. Anti-trust er nok ikke det mest sexy å forklare for forbrukere, så derfor tyr man til både infografikk og en video. 

Sjekk mer på Spotify-nettsiden her, og i videoen nedenfor.

Via Spotify