Foto: Vipps
Foto: Vipps

Vipps ut mot Apple

Vil at EU-kommisjonen skal tvinge frem åpning av NFC

Publisert Sist oppdatert

Apple er i hardt vær i Brüssel om dagen.

EU-kommisjonen gransker selskapet for mulig misbruk av sin markedsposisjon helt siden Apple Pay ble lansert i 2015. Det påstås at Apple ved å ikke åpne opp for NFC-teknologien i iPhone får et urettmessig konkurransefortrinn ved mobilbetalinger.

Det er store summer som står på spill, og en bot på inntil en tiendedel av den globale omsetningen kan ilegges. Det beløper seg til rundt regnet til ikke mindre enn 40 milliarder amerikanske dollar.

Apple på sin side viser til at banker tilbys adgang til Apple Wallet med sine kortløsninger, og dermed også NFC gjennom Apple Pay, og at det i tillegg finnes en rekke andre muligheter for mobil-transaksjoner. Som for eksempel QR-koder, som Vipps har måttet ty til. Vipps som sådan er ikke en bank med egne kortløsninger, og mener de gjeldende restriksjonene hemmer konkurranse.

I en lukket høring fikk amerikanerne fremmet sitt syn i saken, og der fikk også tredjepart Vipps legge frem sitt syn. Vipps-sjef Rune Garborg hadde følgende å si:

"This is really important for us. Seventy-eight percent of card transactions in Norway are done through terminals. It is why NFC is so important especially among young people," Garborg til Reuters.

I tillegg ligger det også inne en klage fra Spotify om misbruk av markedsposisjon med Apple Music. Saken er ikke avgjort.

Via Reuters / Reuters