IOS: Microsoft Edge på kanten av iOS (Foto: Microsoft)
IOS: Microsoft Edge på kanten av iOS (Foto: Microsoft)

Microsoft Edge til iOS

Nettleseren er den nye slagmarken når de mobile operativsystemene er låst ned. Smidigere overgang mellom skrivebord og mobil er oppsiden.

Publisert Sist oppdatert

Du leste riktig: Microsofts Windows 10-nettleser Edge kommer til iOS. Er det grunn til å tro at den blir mer populær på Apples operativsystem?

Default

«Standardens tyranni» kan man saktens kalle grunnen til at Internet Explorer på Windows eller Safari på macOS har den utbredelsen de har, men i praksis viser det seg at brukere i stor grad har lært seg å installere et alternativ til default-nettleseren på sin desktop-maskin: På verdensbasis og på tvers av plattformer velger mange Chrome som et alternativ.

Og det er ikke noe dårlig valg: Chrome er bygget på rendringsmotoren WebKit, utviklet av Apple og påbygget av Google.

Reelle alternativer?

Men på mobile plattformer er fortellingen noe annerledes. For selv om iOS åpner for tredjeparts-nettlesere, må den underliggende WebKit-teknologien benyttes av sikkerhetshensyn. Chrome, Opera eller Firefox for iOS blir dermed for spesielt interesserte - noe man også ser av markedsandelen.

Men det stopper ikke Microsoft i å lansere en iOS-versjon av nettleseren Edge. Sistnevnte er standard-nettleseren i Windows 10, men er likevel påfallende lite populær - noe som i stor grad skyldes mangelen på programutvidelser.

Så hvorfor iOS? Jo, for å gjøre overgangen mellom Windows 10 på jobb og iPhone som mobilt verktøy smidigere. Microsoft lanserte nylig en funksjon som lar iOS-brukere dele nettsider med en Windows 10-maskin tilsvarende Apples Handoff-teknologi, enten ved å åpne nettsiden på målmaskinen eller sende den til leselisten.

Edge for iOS vil ha nav  (hub) som Edge for Windows 10, en leseliste og en lesevisning. På sikt vil også faner i nettleseren samt passord synkroniseres mellom enheter. Alt funksjoner som allerede finnes i Safari for iOS, men som kanskje vil bidra til å gjøre livet enklere for Windows-brukere og deres IT-ansvarlige. 

I første omgang er Edge for iOS tilgjengelig for Windows 10 Fall Creator's Update Insider Preview-brukere i det amerikanske markedet. Edge kommer også til Android.

Via Microsoft