Foto: Apple

iOS 14.5: Økt personvern

Nå velger du selv om du vil tillate at apper sporer deg. Sjekk video av hvordan du velger innstillingen, i tillegg til også opplåsing av telefonen ved hjelp av Apple Watch samtidig som du bruker en ansiktsmaske.

Publisert Sist oppdatert

Apple har nettopp lansert iOS 14.5.

Det er to viktige nyheter her som angår mange, kanskje de aller fleste: Smittevern, og personvern.

iOS 14.5

Apple har lagt seg ut med Facebook - eller er det omvendt? Sistnevnte bruker i stor utstrekning cookies og andre sporingsmekanismer for å fotfølge dine digitale spor på nett. For noen så er det kanskje helt greit, da får man reklame som er mer tilpasset egen skap og ønsker.

For andre så er det en krenkelse av personvernet. Og det har Apple gjort noe med. For nå kan du selv velge om apper skal få lov til å spore deg. 

Apple krever nå at apper skal spørre deg om dette gjennom en egen liten popup-plakat når du starter en app. Og alternativt kan du velge en global innstilling for hele systemet som setter dette automatisk til avslag.

Den andre nyheten er muligheten for å kombinere iPhone og AppleWatch i kampen mot korona. Mange vil sikkert ha opplevd trøbbel med å åpne en iPhone med ansiktsgjenkjenning samtidig som man har på en maske. Innlysende nok. 

Men nå kan altså en opplåst AppleWatch på håndleddet fungere som autentisering istedenfor ansiktsgjenkjenningen. Funksjonen kan enkelt aktiveres, og du får en påminnelse gjennom haptisk feedback på håndleddet hver gang telefonen åpnes som en sikkerhetsforanstaltning.

Sjekk ut videoene nedenfor for en innføring i de omtalte temaene, samt et intervju med Apple-sjef Craigh Federighi om mye av det samme.